Nordkina dækket af sne

Beijing er ramt af det værste snevejr i 60 år. Denne gang har myndighederne dog ikke selv været med til at lave snevejret.

Politisoldater skovler sne på Tiananmen-pladsen i Beijing. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHINA DAILY

BEIJING: Det er første gang siden 1951, at der er faldet så meget sne i den kinesiske hovedstad. Her er også bidende koldt. Temperaturen har været nede og ramme minus 18 grader, som er det laveste siden begyndelsen af 1980erne. Og den strenge vinter fortsætter i de kommende dage.

Det har givet et utal af problemer for Beijing. I går måtte Beijing International Airport aflyse 655 afgange og forsinke 520. Det svarer til 90 procent af alle flyvninger, oplyser flere statslige medier.

De isglatte veje, der samtidig var dækket af flere centimeter gråt sjap, gav også problemer i går. Flere strækninger på de store motorveje ind til hovedstaden var lukkede. Motorvejene går ud til provinserne uden for Beijing. For eksempel til den vigtige havneby Tianjin og til Shanxi provinsen, der er en af Kinas største producenter af kul.

I Beijing opfordrede myndighederne byens virksomheder til at vise forståelse for de medarbejdere, der bor langt væk, og som for alvor har problemer med den fastfrosne trafik og de glatte fortove. Alle 3.500 små- og mellemskoler i Beijing og Tianjin holdt også lukket i går.

Vinteren begyndte usædvanlig tidligt for indbyggerne i Beijing. Allerede i november. En måned før den normalt rammer Beijing. Snestormen ramte også andre provinser, og op mod 40 personer mistede livet.

Dengang skulle en del af snestormen være kunstigt hjulpet på vej af Beijings kontor for vejrmodifikation for at få så meget nedbør som muligt ud over de tørkeramte landområder. Kontoret havde dog ikke advaret andre myndigheder, der alle var aldeles uforberedte på snestormen. Det gjorde kineserne rasende.

Soldater med skovle

Men det lader til, at myndighederne er blevet klogere, for denne gang har der været langt flere informationer til befolkningen. Der har også været flere folk i gang med snerydningen. For eksempel omkring Arbejdernes Stadion i det centrale Beijing, hvor man både søndag og mandag kunne se kolonner af soldater, der med sneskovle eller riskoste ved skulderen løb gennem snedriverne og ryddede fortovene.

For det meste sner det hver vinter i Beijing, men ikke i nær så store mængder, som der kom i weekenden. Snevejret begyndte for alvor tidligt søndag morgen, hvor der i løbet af kort tid faldt 30-40 centimeter sne i byområdet i den kinesiske hovedstad.

Beijing er over dobbelt så stor som Sjælland. Her bor i alt omkring 18 millioner indbyggere i de cirka 300 byer og landsbyer, der er en del af den administrative enhed Beijing.

Provinserne omkring Beijing er i høj grad også blevet ramt af det kolde vejr. I byen Tianjin, der ligger over 100 kilometer fra Beijing, blev de 11 millioner indbyggere ramt af cirka 20-30 centimeter sne i løbet af weekenden.