Norditalien stemmer om mere selvstyre midt i catalansk kaos

Regionerne Lombardiet og Veneto skal søndag stemme om mere magt og retten til at beholde flere af deres penge.

I dag skal vælgerne i Italiens nordligste og rigeste regioner, Lombardiet og Veneto, svare på, om de ønsker mere selvbestemmelse til deres region . / AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA Fold sammen
Læs mere
Foto: MIGUEL MEDINA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Milano. Søndag skal vælgerne i Italiens nordligste og rigeste regioner, Lombardiet og Veneto, svare på, om de ønsker mere selvbestemmelse til deres region og dermed mindre magt til centralregeringen i Rom.

Valget kommer, blot tre uger efter at den spanske region Catalonien gennemførte en meget omtalt afstemning om løsrivelse.

Et efterfølgende politisk kaos har senest ført til, at den spanske premierminister, Mariano Rajoy, lørdag oplyste, at regeringen i Madrid vil udløse artikel 155 i landets forfatning, der gør det muligt at ophæve Cataloniens selvstyre.

Politikerne bag det italienske initiativ og iagttagere understreger dog ifølge nyhedsbureauet AP, at afstemningerne i Norditalien ikke kan sammenlignes med den i det nordøstlige Spanien.

Først og fremmest er de italienske afstemninger kun vejledende og handler om ret til mere selvbestemmelse. Det er helt lovligt for en italiensk region at udskrive et sådant valg.

I Catalonien blev afstemningen 1. oktober modsat betegnet som bindende, og den handlede om decideret løsrivelse fra resten af Spanien. Den spanske forfatningsdomstol havde på forhånd erklæret afstemningen ulovlig.

Venetos regionale præsident, Luca Zaia, og hans kollega i Lombardiet, Roberto Maroni, kæmper først og fremmest for de økonomiske fordele ved at løsne Roms greb om de to regioner. Men også identitetspolitikken spiller en rolle.

Lombardiet og Veneto, der blandt andet huser byerne Milano og Venedig, står tilsammen for 30 procent af Italiens bnp og næsten en fjerdedel af landets vælgere.

Begge regioner er ledet af det indvandrings- og EU-kritiske parti Lega Nord. Partiet har tidligere kæmpet for at gøre dele af Norditalien selvstændigt, men det ønske er blevet modereret de senere år.

I Lombardiet har Roberto Maroni udset sig 23 punkter, hvor han gerne vil have større beføjelser. Det gælder blandt andet uddannelse, sikkerhed og immigration.

Desuden har Maroni regnet sig frem til, at området betaler 54 milliarder euro mere i skat til centralstyret i hovedstaden Rom, end regionen får tilbage. Det tal skal halveres, mener han.

I Veneto er det tilsvarende tal 15,5 milliarder euro ifølge nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/