Nordiske lande havde færre øjenskader til nytår end Danmark

Norge har forbudt nogle typer fyrværkeri, og i Sverige skal man fra næste år have licens til raketaffyring.

Mens der på danske sygehuse blev registreret 39 øjenskader, hvoraf de seks er alvorlige, er tallene for Norge henholdsvis ni og tre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oslo. Nordmænd og finner slap igennem nytårsaften- og nat med markant færre øjenskader end danskerne.

Mens der på danske sygehuse blev registreret 39 øjenskader, hvoraf de seks er alvorlige, er tallene for Norge henholdsvis ni og tre.

Det melder overlæge Nils Bull ved øjenafdelingen på Haukeland Universitetshospital i Bergen nytårsdag.

- Ingen af dem, som er kommet til skade, har rapporteret, at de brugte beskyttelsesbriller, da ulykken skete, siger overlægen til nyhedsbureauet NTB.

I Finland er der mandag registreret fem øjenskader efter nytårsfejringer landet over, skriver YLE.

Fire af de fem tilskadekomne er behandlet på hospital i Helsinki, og en af dem er alvorligt skadet. En kvinde kom til skade, da hun blev ramt af en faldende raket.

I Finland er antallet af skader halvt så højt som sidste år. Også i Norge er der sket et fald siden sidste nytårsfejring.

Nils Bull, som hvert nytår samler informationer om øjenskader fra hele landet, mener, at der skal indføres forbud mod privat affyring af fyrværkeri.

I det mindste bør nordmændene, mener overlægen, tage et kursus i fyrværkeri. Et sådant tiltag har Sverige taget. Det skal gælde fra 2019.

I Norge har man allerede forbudt flere typer af fyrværkeri, da disse anses for at være særligt farlige. Det gælder blandt andet raketter med styrepinde.

/ritzau/