Nord- og Sydkorea tager første spadestik til at begrave stridsøksen

Der er ikke tale om endelig fred mellem Nordkorea og Sydkorea, men alligevel har de to parter mandag aften dansk tid besluttet at nedtrappe konflikten, der ellers er eskaleret voldsomt over den seneste måned.

En lastbil med sydkoreanske soldater kører gennem en grænseby nær den demilitariserede zone (DMZ) mellem Nord- og Sydkorea. Fold sammen
Læs mere
Foto: ED JONES
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KOREA: Nord- og Sydkorea er mandag aften dansk tid nået til enighed om en form for fredstilstand, efter forholdet mellem de to ærkerivaler den seneste tid har været langt under frysepunktet. Det skriver Reuters.

De seneste dage har de diplomatiske tilstande på halvøen været yderst spændte, og situationen nåede sit klimaks, da begge nationer sidste uge affyrede artilleriild over grænsen. Der er dog ingen oplysninger om tilskadekomne ved beskydningerne, men militæret har været i øget beredskab henover weekenden både i nord og syd.

Men i en fælles meddelelse udtrykker Nordkorea mandag aften beklagelse over, at to sydkoreanske soldater tidligere på måneden blev såret af en landmine, der angiveligt var placeret af det nordkoreanske militær. Det var denne hændelse, der satte ild til den koreanske krudttønde i denne omgang.

Til gengæld oplyser Sydkorea i meddelelsen, at man vil indstille den propaganda, man begyndte at udsende via højtalere i grænseområdet som et modsvar på landmine-episoden. Nordkorea melder også ud, at man vil nedskalere det øgede beredskab, som landet har været i den seneste tid.

Til slut i erklæringen lyder det, at de to parter igen vil mødes til opfølgende samtaler for at drøfte en række spørgsmål om forbedring af båndet mellem de to stridshaner.

»Det er meget betydningsfuldt, at Nordkorea ved dette møde har undskyldt for landmine-provokationen, og man lovede at arbejde for at forhindre en gentagelse af sådanne begivenheder og mindske spændingerne nationerne imellem,« siger Kim Kwan-jin, den nationale sikkerhedsrådgiver for den sydkoreanske præsident, ifølge Reuters.

Nordkoreanerne har tidligere nægtet at lægge landminer, og i erklæringen tager man heller ikke udtrykkeligt ansvar for dem.

De to Koreaer er teknisk set endnu i krig, da Koreakrigen, der officielt løb fra 1950 til 1953, ikke endte med en fredsslutning mellem de to parter.