Nord- og Sydkorea overrasker med topmøde

Præsidenterne fra Nord- og Sydkorea har aftalt at mødes på nordkoreansk jord senere i denne måned. Begge præsidenter er under pres og kan hver især drage fordel af topmødet. Det er blot anden gang, at lederne fra de to Koreaer mødes.

Allerede i går var der demonstrationer i Seoul mod det kommende møde mellem præsidenterne for Nord- og Sydkorea. Mødet mellem Nordkoreas Kim Jong Il og Sydkoreas Roh Moo-hyun finder sted i Nordkorea 28.-30. august. Foto: Lee Jae-Won/Reuters Fold sammen
Læs mere

Da nord- og sydkoreanske grænsevagter mandag i denne uge skød på hinanden, blev verden endnu engang mindet om, at Koreakrigen officielt ikke er afsluttet.

I går meddelte lederne fra de to Koreaer så aldeles uventet, at de mødes i Nordkoreas hovedstad Pyongyang den 28.30. august. Topmøder mellem Nordkoreas og Sydkoreas politiske ledere er langtfra hverdagskost.

Det første og hidtil eneste fandt sted i for præcist syv år siden, da Sydkoreas daværende præsident Kim Dae-jung mødtes med Nordkoreas, Kim Jong Il. Sidstnævnte sidder stadig på tronen i sit udmarvede stalinistiske diktatur, mens Sydkorea i dag repræsenteres af præsident Roh Moo-hyun.

Det kommende topmøde finder sted på et mere end almindeligt kritisk tidspunkt, hvor begge parter er under pres.

Vogter på hinanden
Kim Jong Il har senest måtte give efter for det internationale samfunds brug af stok og gulerod og har lukket sit omstridte kernekraftværk og dermed måttet opgive yderligere opbygning af sin atomvåbenkapacitet, hvis eksistens blev synliggjort ved prøvesprængningen i 2006. Nedlukningen blev til efter intense drøftelser i den såkaldte seks-parts gruppe, hvor Kina, Rusland, USA, Japan og Sydkorea gav Nordkorea løfter som olie og nye fødevareforsyninger.

Og på hver side af den våbenstilstandslinje, som deler den Koreanske Halvø, vogter nord- og sydkoreansk militær uafbrudt på hinanden, mens Nordkorea rutinemæssigt beskylder sydkoreanerne for sabelraslen. Karakteristisk nok blev meddelelsen om topmødet givet til nordkoreanerne straks efter en meddelelse om, at Sydkorea har indledt en i øvrigt længe varslet militærmanøvre.

Men for Kim Jong Il repræsenterer topmødet en mulighed for at forbedre Nordkoreas internationale relationer og pynte på landets renomé efter den internationale kritik, som missiltests og atomprøvesprængningen har udløst de seneste år.

Intern ballade
Sydkoreas præsident Roh Moo-hyun har også brug for topmødet. Roh Moo-hyun der har ført en konsekvent dialogsøgende politik overfor Nordkorea, står ifølge meningsmålingerne til at tabe det kommende præsidentvalg, der afvikles i december.

Modsat står et sydkoreansk højreparti, GPN, der har klare uforsonlige holdninger til naboen i nord, til at vinde valget og herfra lyder der fordømmelser af det kommende topmøde. »Vi kan intet forvente af et topmøde på nuværende tidspunkt,« lyder det fra GPN.

Og i Nordkorea har styret ifølge politiske analytikere stor interesse i, at den nuværende politiske konstellation i Sydkorea fortsætter.

Som Le Dong-bok, der er tilknyttet det sydkoreanske center for Strategiske og Internationale Studier i Seoul, siger til nyhedsbureauet Reuters: »Topmødet lader til at have mere at gøre med det sydkoreanske præsidentvalg. Om den nuværende regering i Sydkorea overlever, er et også et nøglespørgsmål for Nordkorea. Mødet kan betyde et skub til det regerede parti og dets partnere.«

Ikke desto mindre hilser regeringerne i Beijing og Washington det kommende topmøde velkomment. Den kinesiske regering kalder det et møde af fundamental interesse for halvøens 70 millioner indbyggere. I Washington sagde en talsmand, at USA i lang tid har støttet nord-syd-dialogen og udtrykte håb om at mødet vil fremme fred og sikkerhed. USA har udstationeret adskillige tusinde tropper stationeret i Sydkorea.