Nord- og Sydkorea indgår historisk aftale

Nord- og Sydkorea indgik torsdag en historisk aftale om øget samarbejde efter det kun andet topmøde mellem landene, der teknisk fortsat er i krig med hinanden.

Sydkoreas præsident Roh Moo-hyun giver hånd til Nordkoreas ditto Kim Jong-Il. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

Mere end 50 år efter Koreakrigen gav lederne fra Nord- og Sydkorea torsdag hinanden hånd på, at de vil arbejde for permanent fred, for at gøre deres halvø atomvåbenfri og for at fjerne den sidste af den Den Kolde Krigs grænser.

Sydkoreas præsident Roh Moo-hyun og Nordkoreas leder Kim Jong-Il underskrev den historiske aftale i Pyongyang som afslutning på det kun andet topmøde mellem de to lande, som teknisk set stadig er i krig med hinanden.

- Syd og Nord deler det synspunkt, at de skal få gjort en ende på det nuværende våbenstilstandssystem og i stedet få bygget et permanent fredssystem på, hed det i den fælles erklæring.

I sluterklæringen opfordres til formelt at slutte fred og indgå et tættere økonomisk samarbejde samt "endegyldigt at omdanne relationerne mellem nord og syd til nogle, der er præget af gensidig respekt og tillid uanset de forskellige ideologier og styreformer".

Den opfordrer "tre eller fire lande" til at indkalde til et topmøde, hvor Koreakrigen officielt erklæres for fortid. USA og Kina var involveret i krigen fra 1950 til 1953, og derfor skal de to stormagter også sige god for at afslutte den.

De tillidsskabende foranstaltninger i aftalen er blandt andet regelmæssige topmøder, byggeri af et fælles skibsværft, en direkte flyrute og en grænseoverskridende togforbindelse for godstrafikken.

Kim Kwang-yong fra Seouls Hanyang Universitet vurderede, at aftalen gled af på det vigtige atomspørgsmål, mens Koh Yu-hwan, professor ved Seouls Dongguk Universitet, mente, at erklæringen var et stort skridt fremad.

- Det har lagt fundamentet til at afslutte Den Kolde Krig, sagde han.

/ritzau/AFP