Nord- og Sydkorea enige om topmøde i august

Topmøde kan styrke afspænding på den koreanske halvø, men mange sydkoreanere er skeptiske.

Sydkoreanerne håber, at et usædvanligt topmøde mellem Nordkoreas leder, Kim Jong-Il, og Sydkoreas præsident, Roh Moo-hyun, senere i denne måned vil mindske spændingerne på den koreanske halvø, men de frygter, at topmødet blot har til formål at styrke deres præsident politisk og ikke vil få større følger.

Det første topmøde i syv år mellem de to lande vil finde sted den 28.-30. august i Nordkoreas hovedstad, Pyongyang. Det er kun det andet topmøde mellem de to koreanske stater, og det er udtryk for en markant afspænding efter flere års krise som følge af Nordkoreas atomprogram og prøvesprængning af en atombombe. Det første topmøde fandt sted i 2000, da Sydkoreas daværende præsident, Kim Dae-Jung, mødtes med Kim Jong-Il.

Men mange sydkoreanere venter sig ingen særlige resultater.

- Det første, der falder mig ind, er, at det er politisk motiveret af det kommende sydkoreanske præsidentvalg, sagde en fabriksarbejder i Seoul, Kim Chol-yong. Flere politiske iagttagere mener også, at den upopulære sydkoreanske præsident, Roh, først og fremmest har et godt valgresultat for øje, og oppositionspartiet Store Nationale Parti talte om et "stunt" fra Rohs side.

Roh-regeringen er blevet stærkt kritiseret for at have givet for megen økonomisk støtte til Nordkorea uden at have fået sikkerhedsgarantier. Tværtimod har nordkoreanerne vakt opmærksomhed med prøveaffyringer af missiler og med en atomprøvesprængning.

- Der er ingen mening i at give Nordkorea hjælp uden at få noget til gengæld, sagde en 53-årig husmor, Kim In-sook, i Seoul.

Forholdet mellem Nord- og Sydkorea kølnedes brat, da USA skiftede præsident i 2001. Præsident George W. Bush valgte en uforsonlig linje over for Nordkorea. Det stalinistiske styre i Pyongyang svarede igen ved at smide FN's atomobservatører ud af landet og optrappe sit atomprogram.

/ritzau/