»Nogen har overbevist dig om, det er godt for dig at angribe mig«

De ti republikanske kandidater til at blive Det Republikanske Partis præsidentkandidat kæmpede natten til torsdag om, hvem der kunne råbe højest i kaotisk debat.

Marco Rubio adresserer Jeb Bush, mens Donald Trump og Ben Carson lytter med under Republikanernes tv-debat natten til torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: RICK WILKING
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Natten til torsdag røg de ti kandidater til at vinde Det Republikanske Partis nominering som præsidentkandidat til det amerikanske præsidentvalg i 2016 endnu en gang i totterne på hinanden.

Jeb Bush, der blev udråbt som en af de helt store favoritter til at vinde nomineringen, da han offentliggjorde sit kandidatur, fik dog store klø af kandidaterne Marco Rubio og Ted Cruz, som udråbes som debattens vindere af Reuters.

Men symptomatisk for de republikanske debatter var tonen hård mellem de ti kamphaner, og her holdt Jeb Bush, der i juli stod til næsten 18 procent af stemmerne og nu er faldet til blot syv procent, sig ikke tilbage.

»Sig nu bare dit job op og overlad det til en anden,« sagde han ifølge Reuters til Marco Rubio, senator fra Florida, der har fået kritik for ikke at passe sit job i Senatet, hvor han ofte er fraværende i afstemningerne.

Men senatoren fra Florida var prompte over den slagne Jeb Bush, som ifølge flere amerikanske medier var tvunget til en sejr i nattens debat på grund af de faldende meningsmålinger, som en høg.

»Vi går efter det samme job. Du angriber mig kun, fordi nogen har overbevist dig om, det er en godt for dig at angribe mig,« lød modsvaret fra Marco Rubio.

Det er dog ifølge Reuters blot et eksempel ud af flere på, at de ti republikanske kandidater kæmpede en indædt kamp for at få opmærksomhed og opbakning i nattens TV-duel.

Den seneste meningsmåling fra Reuters viser, at Donald Trump og en af duellens vindere, Ben Carson, står fuldstændig lige i målingerne, hvor de to står med størst opbakning.

Ben Carson, en pensioneret kirurg, har ligesom Marco Rubio tordnet mod det politiske etablissement i Det Republikanske Parti, og ifølge Reuters tyder opbakningen til Carson på, at republikanerne ønsker en kandidat af den type.

Ari Fleischer, der var pressechef for George W. Bush, da han var præsident for USA, kalder Marco Rubio debattens vinder:

»Rubio vandt i aften. Han havde god bredde, god humor, gode hurtige kommentarer og substans,« siger han til Reuters.

Men også Ted Cruz, senator fra Texas, vandt ifølge de amerikanske medier mange republikanske hjerter ved at gå i mod strømmen og rette skarp kritik af debattens moderatere fra nyhedskanalen CNBC.

»De spørgsmål, der er blevet stillet, illustrerer meget godt, hvorfor amerikanerne ikke stoler på nyhedsmedierne,« sagde han ifølge Reuters og fortsatte:

»Det her er ikke en hanekamp. Hvad med, at vi snakker substans i stedet?«