Nøglerne til Mekka forbliver hos familien Saud

Kong Abdullahs død udløser ingen regeringskrise i Saudi-Arabien. Tronarving og næste kronprins er allerede blevet udpeget. Et særligt familieråd skal sikre, at der også er afløsere til dem, når tiden kommer.

Den nyslåede saudiske konge, Salman al-Saud (midtfor), var også oppe at stå under bønnen ved gårs­dagens begravelse af hans forgænger og halvbror, kong Abdullah. Foto: Reuters
Læs mere
Fold sammen

JERUSALEM: Saudi-Arabiens ledelse bryder sig ikke om overraskelser.

Så når en konge afgår ved døden, er man velforberedt. Uanset om hændelsen var ventet, som i kong Abdullahs tilfælde, eller om det sker pludseligt.

For Saudi-Arabiens kongehus er stabilitet et nøgleord. Især i en tid, hvor det meste af regionen synker ned i kaos. Hvor Syrien og Irak er hærget af krig. Hvor den Iran-støttede Houthi-bevægelse er på fremmarch i nabolandet Yemen. Hvor kølvandet fra det arabiske forårs protester sår nye krav om frihed og lighed inden for de konservative kongedømmers mure. Og hvor hele verden i spænding venter på, hvad Saudi-Arabien gør ved olieproduktionen.

Hemmeligheden bag den stabilitet er, at man forudser og imødekommer enhver potentiel nyskabelse, der kan rokke ved kongehuset eller udfordre det ekstreme islamistiske wahhabi-fundament, som landets love er baseret på.

Derfor har fire af hans døtre, Sahar, Hala, Jawaher og Maha siddet i husarrest i knap 13 år. De har udfordret kongehuset med holdninger om fuld lighed for kvinder i landet, hvor kvinder eksempelvis ikke må tage kørekort. Den slags overraskende holdninger er en trussel. Af samme grund har Salman al-Saud, der nu skal regere landet efter Abdullah, haft en særlig fængselskælder på paladset til medlemmer af kongefamilien, der har forbrudt sig mod Saudi-Arabiens strikse regler. For bloggeren Raif Badawis vedkommende er dommen på ti års fængsel og 1.000 piskeslag for at have »fornærmet islam« også en del af den saudiske ledelses måde at sørge for, at overraskelser er noget, der kommer oppefra. Ikke fra neden.

Solid arvefølge

Men målet er ikke at skulle tale om overraskelser overhovedet. Det, håber kongefamilien, bliver tilfældet efter kong Abdullahs død og begravelse. Blot få minutter efter at den officielle TV-kanal havde meddelt om kongens død til baggrundsbilleder af den sorte sten kabaen i Mekka og koran-citater, var en ny meddelelse klar. Nemlig at efterfølgeren som ventet er 79-årige Salman al-Saud, og at prins Muqrin abdul Aziz, der indtil i går var vicekronprins, vil blive forfremmet til at være kronprins.

»Det saudiarabiske system er godt smurt i olie. Kort tid efter offentliggørelsen af kronarvingerne vil det såkaldte loyalitetsråd godkende processen, og der vil ikke eksistere nogen strid,« siger Joseph Kechichian, der er klummeskribent for dagbladet Gulf News til Al Jazeera.

Sådan har det været, siden Abdullahs far, Ibn al-Saud, grundlagde landet i 1932 og opkaldte det efter sit eget efternavn. Det var Ibn al-Saud, der besejrede stridende klaner og sluttede fred med andre, og kongetitlen er forblevet inden for den meget store familie lige siden. Alene Abdullah giftede sig med 11 kvinder og har et sted mellem 17 og 22 børn. Salman, der nu skal være konge, er hans halvbror og stammer fra den mest indflydelsesrige og stærke Sudairi-del af familien. De såkaldte syv Sudairi-brødre er alle børn af Ibn al-Saud og Hassa al-Sudairi, der kommer fra en meget velanset familie. Muqrin, der nu skal være kronprins, er den sidste af Ibn al-Sauds egne børn. Han er en anden halvbror. Muqrins udnævnelse vakte opsigt i dele af Saudi-Arabien, fordi hans mor kommer fra nabolandet Yemen. Men også den sag har loyalitetsrådet taget sig af.

»Det er sandt, at nogle kredse i Saudi-Arabien ikke ønsker, han bliver konge på grund af hans familiære baggrund. Men så længe, han passer sit job, er det lige meget,« siger Khaled al-Maeena, der er chefredaktør for dagbladet Saudi Gazette, til Al Jazeera.

Når både Salman og Muqrin har været konger, medmindre der forekommer overraskelser, skal titlen gives videre til et barnebarn inden for samme familie. Naturligvis med loyalitetsrådets billigelse. Rådet blev oprettet af Abdullah i 2006, fordi han ønskede at undgå stridigheder omkring tronarvinger. Saudi-Arabien har et væld af prinser, der kæmper bitre magtkampe, som Abdullah selv gjorde i 1970erne, da mange opfordrede ham til at opgive titlen som chef for Den Nationale Garde. Abdullah beholdt titlen og sikrede vejen til kronprinsposten. I fremtiden er det loyalitetsrådets rolle at sørge for, at tingene er diskuteret på plads, inden Salman eller Muqrin dør en ventet eller pludselig død.

Smykket med reformvenlige fjer

Gennem de 19 år, Abdullah var ved magten, solgte han sig selv som en reformvenlig leder udadtil, men kritikere har beskyldt ham for kun at foretage kosmetiske ændringer. Han stod ikke ved sit løfte om at lade kvinder tage kørekort og har ført en nådesløs kampagne mod bloggere, anderledes tænkende og kritikere af styret.

Salman varsler mere af samme skuffe. Han anses for at dele mange af Abdullahs holdninger. Han støtter den skeptiske linje over for USA og holder fast på, at koalitionen også bør bekæmpe Syriens præsident, Bashar al-Assad, og ikke forhandle med ham. Han ser, som Abdullah, Iran som en regional fjende, der skal udfordres og holdes i skak. Det gælder i Yemen, i krigen i Syrien og det iranske atomprojekt. Salman ventes heller ikke at bryde med det saudiarabiske ståsted, når det gælder olieproduktion, hvilket betyder, at landets nye konge er på det rene med, at oliepriserne forbliver lave et stykke tid endnu. Og vigtigst af alt går Salman for at være af den støbning, der lige som sin fader, Ibn al-Saud, er dygtig, når der skal bygges broer i forbindelse med interne uenigheder.

»Han er kendt som en mellemmand i familiestridighederne mellem den liberale del og den konservative del. Han er en af de mest populære skikkelser i familien og minder meget om sin far,« siger rådgiveren Nasim Chouwdhury, der er bosat i Mekka, til dagbladet Washington Post. Det står ikke klart, hvilken holdning Salman al-Saud har til Abdullahs oprindelige fredsinitiativ mellem Israel og palæstinenserne. Et initiativ, der anses for at være et af de modigste og væsentligste skridt i Abdullahs regeringsperiode. Forslaget omfatter fuld normalisering af forholdet til Israel til gengæld for en israelsk tilbagetrækning til grænserne fra før krigen i 1967, hvor Israel besatte Gaza, Vestbredden og Golanhøjderne.

Den eneste faktor, der skaber en vis nervøsitet omkring hans nye titel, er rygter om at han lider af Parkinsons sygdom. Diplomater beskriver ham som frisk og veloplagt. Men ikke lang tid ad gangen. Også det har loyalitetsrådet taget højde for allerede for at undgå unødvendige overraskelser. Salman er omgivet af stærke rådgivere, der kan tage over i den daglige administration. Skulle sygdommen bide sig for hårdt fast, står den nye kronprins Muqrin klar i kulissen til at tage over, så Saudi-Arabien kan fortsætte uden indre rystelser.

Denne artikel er oprindeligt bragt uden kildehenvisning til Al Jazeera. Den er siden blevet opdateret.