Nøgenprotest mod Israel fornærmede palæstinensere

Spanske aktivister protesterede mod Israels sikkerhedsmur kun iført klovnenæser. Nu har de givet palæstinenserne en undskyldning, fordi eventen endte med at fornærme den palæstinensiske befolkning.

»Dette er ikke et angreb på islam, men vores måde at protestere mod murens eksistens,« lyder det blandt andet i undskyldningen fra Pallasos en Rebeldia, hvis afklædte protestaktion mod Israels sikkerhedsmur er faldet en del palæstinensere for brystet. Denne forevigelse af aktionen er fra gruppens Facebookside. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Et hebraisk mundheld siger, at vejen til helvede er brolagt med gode intentioner.

Således havde de spanske aktivister fra gruppen Pallasos en Rebeldia også de bedste intentioner, da de for nylig lod sig fotografere nøgne foran den mur, der nogle steder adskiller Israel fra den palæstinensiske vestbred. De havde klovnenæser på, og ideen var, ifølge gruppen, at »når man står foran en skamfuld mur, så er hele menneskeheden nøgen«.

Men i stedet for at skabe debat om muren, har de spanske aktivister bragt sig selv i søgelyset, fordi nogle palæstinensere i dette tilfælde mener, at det er aktivisterne, der bør skamme sig. De spanske aktivister lod sig fotografere nøgne foran sikkerhedsmuren ved Qalandiya-kontrolposten syd for Ramallah. De var oprindeligt kommet til det palæstinensiske selvstyre for at deltage i en klovnefestival for børn. En festival, hvis formål var at bringe smil på læben hos de palæstinensiske børn.

Reaktionerne fra dele af den palæstinensiske befolkning, der selv er vant til at protestere mod muren, men som samtidig også lever i et stærkt konservativt og religiøst samfund, emmer af fornærmelse. Mange har skrevet til gruppen på Facebook og brokket sig. Nogle kalder handlingen for en »forbrydelse mod islam«, mens andre udtryker meninger om, at aktivisterne burde skamme sig over den manglende blufærdighed.

»Var nøgenheden virkelig nødvendig,« spørger en palæstinenser på Facebook, inden han skriver »I burde overveje, at det muslimske samfund i de palæstinensiske områder har andre principper«.

Til at begynde med forsvarede den spanske gruppe sin protest mod muren. Men efter, at sagen i stigende grad kom til at handle om deres egen nøgenhed og i mindre grad, hvis overhovedet, om den israelske sikkerhedsmur, kom der en officiel undskyldning til alle de palæstinensere, der måtte føle sig formærmet af den ellers propalæstinensiske protest.

»Ikke et angreb på islam«

Gruppens undskyldning blev rettet mod »enhver palæstinenser, der må føle sig fornærmet af vores protest mod den skamfulde mur, der gennemhuller Vestbredden og ethvert menneskes hjerte«. Og for at slå fast, at det ikke var et angreb på islam tilføjede gruppens talsmand, Ivan Prado, også: »Dette er ikke et angreb på islam, men vores måde at protestere mod murens eksistens«.

Israel byggede den såkaldte sikkerhedsmur i kølvandet på den anden intifada, for at stoppe bølgen af palæstinensiske terrorangreb i de israelske byer. Opførslen af den otte meter høje mur på nogle dele af grænsen mellem Israel og Vestbredden har ifølge israelske undersøgelser været et meget effektivt redskab i bekæmpelse af terror. Men samtidig har palæstinenserne og store dele af det internationale samfund rettet skarp kritik mod muren, fordi den i mange tilfælde skærer ind over palæstinensiske marker, afspærrer byer og kvæler forretningslivet i nogle af de nabolag, der tidligere har været meget aktive. Blandt andet i den nordlige del af Betlehem og den palæstinensiske by, Kalkilya.