Nødhjælps-organisation: Øg fokus på voldtægt

Mange flygtninge nævner risikoen for seksuelle overgreb som en primær årsag til deres flugt, rapporterer en nødhjælpsorganisation.

Syriske kvinder bager brød i deres hjem i Idlib-provinsen. Ifølge en ny rapport kæmper det borgerkrigshærgede land massivt med voldtægter, som ikke rapporteres - blandt andet fordi voldtægt opleves som skamfuldt at blive udsat for. Fold sammen
Læs mere
Foto: John Cantlie
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For mange syrere nærmer frygten for voldtægt sig frygten for bomber. Risikoen for seksuelle overgreb er ifølge mange kvinder og piger en primær årsag til, at deres familier flygter fra det borgerkrigshærgede Syrien.

Det skriver den internationale nødhjælpsorganisation International Rescue Committee, IRC, i en ny rapport.

Organisationen har talt med syrere i både Syrien og Libanon og opfordrer til øget fokus på problemet.

- Mange kvinder og piger fortalte om oplevelser, hvor de var blevet angrebet på et offentligt sted eller i deres hjem, typisk af bevæbnede mænd. Voldtægterne, som tit har flere gerningsmænd, foregår ofte foran familiemedlemmer, hedder det i rapporten.

På grund af frygten for stigmatisering undlader mange kvinder at rapportere voldtægter. IRCs kilder fortæller desuden, at mange frygter gengældelsesaktioner fra gerningsmændene.

Andre er bange for at blive dræbt af familiemedlemmer, hvis de fortæller om overgrebene, fordi en voldtaget kvinde »menes at bringe skam over familien,« skriver IRC.

Organisationen beretter også om en hændelse, hvor en far ifølge IRCs kilde skød sin egen datter, da en bevæbnet gruppe nærmede sig. Handlingen skulle forhindre den »skændsel«, at hun blev voldtaget.

IRC fremhæver, at mange af de flygtende kvinder mangler lægehjælp og rådgivning.