Nødhjælp er endelig nået frem til sultende syrere

Fødevarer nåede i går frem til den sultende befolkning i den belejrede syriske by Madaya. To andre byer, der er belejret af oprørsgrupper, forventes også at modtage hjælp.

Indbyggere i Madaya havde taget tasker, poser og kufferter med for at have noget at transportere den nødhjælp, som mandag endelig fik lov at komme igennem til byen, hjem i. Over de seneste uger er mindst ti personer døde af sult i byen, som har 40.000 indbyggere. Sidste gang Madaya fik nødhjælp udefra, var i oktober sidste år. Fold sammen
Læs mere

JERUSALEM: Læsset med fødevarer til de 40.000 indbyggere i den syriske by Madaya, nåede en lastbilkonvoj i løbet af mandag eftermiddag frem til byen.

Det er første gang siden oktober sidste år, at byens befolkning modtager nødhjælp, og der er gået mere end en uge med forhandlinger, siden det syriske regime, der sammen med Hizbollah holder byen belejret, sagde ja til at lade nødhjælpen komme igennem.

En kampagne på sociale medier med billeder af sultende børn har skabt opmærksomhed omkring den despeerate situation i Madaya. Men kampagnen har også mødt kritik fra regimets støtter og Hizbollahtilknyttede medier. Regimesympatisører har i ugens løb igangsat en kampagne imod indbyggerne i Madaya ved at offentliggøre billeder af festmåltider. Hizbollah har sagt, at det er den syriske opposition, der er skyld i hungersnøden.

Ifølge Læger uden Grænser døde en niårig dreng og fire mænd af sult i løbet af søndag.

Den London-baserede syriske gruppe Syrian Observatory for Human Rights siger, at mindst ti af indbyggere i byen er døde af sult de seneste uger. Omkring 1.200 lider af kroniske sygdomme på grund af underernæring, og i forsøget på at grave rødder op af vinterjorden er 13 blevet dræbt, fordi de stødte på miner.

Madaya har været belejret, siden regimet og Hizbollah for et halvt år siden indledte en offensiv i området, der ligger nordvest for hovedstaden, Damaskus.

Mad til en måned

Det er Internationalt Røde Kors, der leverer fødevarerne i samarbejde med FNs nødhjælpsorganer. I går leverede de tilstrækkeligt med fødevarer til at brødføde de 40.000 indbyggere i en måned. Senere på ugen vil nødhjælpsorganisationerne forsøge at levere medicin og nødvendligheder.

Organisationerne frygter, at det ikke er tilstrækkeligt at levere fødevarer og medicin, da mange af Madayas indbyggere har brug for længerevarende behandling.

Svært at få lov at køre hjælp ud

I løbet af mandag blev en nødhjælps-konvoj også sendt i retning af de to nordlige landsbyer Fuah og Kefraiya ved Idlib. Her er omkring 30.000 regimetro indbyggere belejret af islamistiske oprørsbevægelser.

Problemet med at nå frem til bestemte byer og områder har eksisteret i løbet af de seneste snart fem års krig i landet.

Ifølge FN har man kun opnået tilladelse til at levere fødevarer og medicin i ti procent af de tilfælde, hvor man har rettet forespørgsler til regimet og oppositionen.

Anders Ladekarl, generalsekretær for Røde Kors, siger, at de tilfælde, hvor nødhjælpsorganisationer er kørt afsted uden tilladelser, er de farligste for organisationerne, fordi krigens parter i mange tilfælde åbner ild eller spærrer vejen for konvojerne.

I 2013 døde mere end 100 ifølge Amnesty International af sult i den palæstinensiske flygtningelejr Yarmouk, der ligger syd for Damaskus. Amnesty beskylder især det syriske regime for at bruge sult som et våben i krigen, der indtil videre officielt har kostet mere end 250.000 livet.