Nød-regering skal redde Belgien

En midlertidig regering under ledelse af den fungerende premierminister Guy Verhofstadt vil blive dannet i et forsøg på at løse Belgiens langvarige politiske krise.

Mere end seks måneder efter parlamentsvalget har Belgien fået en slags regering.

Den fungerende premierminister Guy Verhofstadt fik i går efter langvarige forhandlinger samlet støtte fra de tre etablerede belgiske partier – krist-demokraterne, hans egne liberale og socialisterne – til at skabe en slags midlertidig regering, der skal styre landet i de næste tre måneder.

Formålet er simpelthen at få fremlagt og vedtaget nødvendig lovgivning – herunder Belgiens ratifikation af EUs nye reformtraktat – der har hobet sig op i de seneste måneder, hvor der ikke har kunnet træffes politiske beslutninger.

Dermed er Belgiens sværeste politiske krise i årtier løst i første omgang, efter at landet har været uden regering i 192 dage.

Men Verhofstadt understregede, at der kun er tale om en midlertidig regering, og at partierne til påske igen skal tage fat på at forhandle en regeringskoalition på plads. Det har vist sig umuligt siden parlamentsvalget i juni på grund af stridigheder mellem de fransk-sprogede partier og de hollandsk-sprogede partier fra Flandern.

Resultatet af valget pegede på, at der ellers skulle dannes en kristdemokratisk-liberal regering ledet af Yves Leterme, hvis flamske kristdemokratiske parti var valgets store vinder.

Men Leterme er så upopulær blandt de fransktalende, at regeringsforhandlingerne er gået i knude. En stor del af skylden herfor må han selv bære, har belgisk presse påpeget med henvisning til, at han under valgkampen satte spørgsmålstegn ved Belgiens fortsatte eksistens og fornærmede de fransktalende ved at antyde, at de ikke havde intellektuel kapacitet nok til at lære hollandsk.

Regeringskrisen har udløst talrige spekulationer om, at Belgien skulle være ved at falde fra hinanden som nationalstat på grund af stridighederne mellem det flamske flertal og det fransk-sprogede mindretal.

Guy Verhofstadt slog i går fast, at Leterme i slutningen af marts må påtage sig opgaven på ny med at danne en »rigtig« regering, og at han ingen ambitioner har om på sigt at fortsætte som premierminister. Men han fik samtidig stor ros fra andre politiske ledere for sin indsats i de seneste dage med at få dannet nød-regeringen, og Verhofstadt er den eneste af de flamske toppolitikere, der nyder nogen egentlig popularitet hos de fransk-talende belgiere.