Nobels fredspris til Obama

Kritikere vil sige, at USAs præsident ikke har opnået meget på den internationale scene. Men nu får han overraskende Nobels fredspris.

Foto: Saul Loeb
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Barack Obama får overraskende Nobels fredspris.

Ifølge Nobelkomitéen har præsidenten gjort en ekstraordinær indsats for at styrke internationalt diplomati og samarbejdet mellem verdens folk.

- Obama får fredsprisen for sin indsats for at styrke demokrati og samarbejdet mellem nationerne. Han har  som præsident skabt et nyt klima i det internationale  demokrati med dialog og forhandlinger, siger komitéens formand, Thorbjørn Jagland.

Ikke favorit

Nyheden om Nobels Fredspris til USA's præsident, Barack Obama, vil være en overraskelse for de fleste iagttagere. Han var ikke nævnt i det mest oplagte favoritfelt, og på det seneste har der været voksende kritik af, at der er småt med resultater siden indsættelsen i januar, hvor han blev båret frem på et enormt håb om forandring fra de amerikanske vælgere.

Men oven på den olympiske skuffelse i Danmark vil det utvivlsomt være et kærkomment skulderklap fra den norske  nobelkomité, der tikkede ind tidligt om morgenen i Det Hvide Hus.

Nu kan debatten så gå i gang - og det vil den helt sikkert fra første dag - om, hvorvidt det var den rigtige prismodtager. Debattens stormstyrke er givet på forhånd ud fra det faktum, at Obama på ét år ved magten har manifesteret sig som en person, som hele kloden forholder sig til og har en mening om.

Ikke kun succes

Kritikere har påpeget, at Obama ikke har opnået det store i udenrigspolitisk henseende i det første år som præsident. Guantanamo-fangelejren på Cuba er ikke blevet lukket, selv om det var et klart valgløfte. Amerikanske soldater er blevet trukket væk fra den upopulære krig i Irak, men amerikanernes begejstring er blevet kølnet af, at der samtidig bliver indsat flere og flere soldater til krigen i Afghanistan, som også møder tiltagende modstand i den amerikanske befolkning. 

Derudover har Obama forsøgt at undgå et retsopgør med toppen fra den tidligere administration under George Bush, som sættes i forbindelse med overgreb og tortur begået i de to krige. Et behjertet forsøg på et gennembrud for fredsforhandlinger i Mellemøsten har ikke ført til noget særligt endnu.

Omvendt har Obama nydt en enorm verdensomspændende popularitet i sit første år på posten. Han har og symboliserer fortsat håb for millioner af mennesker i hele verden, han har lanceret en agenda for en global fjernelse af atomvåben, og han er midt i et erklæret opgør med sin forgængers enegang på verdensscenen. I stedet har Obama opfordret til global dialog og samarbejde. Han har rakt hånden ud til den muslimske verden, søgt tilnærmelse til Rusland og Kina, og han har opfordret Europa til at gribe chancen for at være bidragere i hans politiske vision for en fredeligere verden.

Ofte midt i processen

I den sammenhæng kan man sige, at Nobels Fredspris også ofte tidligere er blevet givet til personer midt i proces uden helt entydige resultater at vise frem, det være sig i Nordirland, Østtimor, Kenya, FNs klimapanel eller FN-systemet som sådan.

Danmarks udenrigsminister Per Stig Møller er ifølge Ritzau
tilfreds med, at Barack Obama har fået Nobels Fredspris. Han ser det
som en anerkendelse af Obamas "bløde" udenrigspolitik.