Nobelkomitéen fyrer formand

For første gang i historien er en leder af Nobelkomitéen blevet afsat. Thorbjørn Jagland erstattes af Kaci Kullmann Five.

Thorbjørn Jagland. Fold sammen
Læs mere
Foto: TERJE PEDERSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Thorbjørn Jagland, der er tidligere statsminister i Norge, er tirsdag blevet fyret som leder af Nobelkomitéen efter seks år på posten, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er første gang i komitéens 114 år lange historie, at man har afsat en leder.

Reuters skriver, at Thorbjørn Jagland har fået et flertal imod sig i den magtfulde komité, men han fortsætter som menigt medlem.

Kaci Kullmann Five er blevet valgt som ny formand for Nobelkomitéen. Hun har tidligere bestridt posten som norsk handelsminister, og hun kommer fra partiet Høyre.

»Komitéen vælger en leder hvert år. I år er en ny komité. Jagland har været en god leder i seks år,« siger Kaci Kullmann Five ifølge Reuters uden at begrunde afskedigelsen af Jagland.

Norske medier peger på, at der er sket et politisk skifte i det norske parlament og i Nobelkomitéen. Flertallet er begge steder gået fra rødt til blåt, og den forklaring finder den nu forhenværende leder også plausibel.

»De, der er valgt for Høyre og Fremskrittspartiet, har valgt en ny komitéleder og har fået flertal for det. Det må jeg forholde mig til,« siger Thorbjørn Jagland til NRK.

Under Jaglands ledelse har der også været flere kontroversielle tildelinger af Nobels fredspris. USAs præsident, Barack Obama, fik eksempelvis prisen allerede i sit første år i Det Hvide Hus, hvor det fortsat var småt med meritterne, og den kinesiske dissident Liu Xiaobo har også fået prisen, hvilket udløste massiv kinesisk kritik mod Norge.