Nobelinstitut nægter at snuppe Myanmar-leders fredspris

Forfølgelse af et muslimsk mindretal i Myanmar kan ikke koste Aung Sang Suu Kyis leder Nobelprisen.

- Det er ikke muligt at tage en Nobelpris fra en modtager. Ingen af komitéerne i Stockholm og Oslo har nogensinde trukket en pris tilbage, efter at den er blevet tildelt, siger Olav Njölstad, som leder Det Norske Nobelinstitutt. Reuters/Darren Whiteside Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oslo. Aung Sang Suu Kyis forfølgelse af et muslimsk mindretal kan ikke koste hende Nobels fredspris, slår Det Norske Nobelinstitutt fast.

Myanmars leder er en forhadt person blandt hundredtusinder, som har støttet en underskriftindsamling med det formål at få frataget Aung San Suu Kyi fredsprisen.

Men de får ikke deres ønske opfyldt. Det slår lederen af Det Norske Nobelinstitutt, Olav Njölstad, fast i en e-mail til nyhedsbureauet AP.

- Det er ikke muligt at tage en Nobelpris fra en modtager. Ingen af komitéerne i Stockholm og Oslo har nogensinde trukket en pris tilbage, efter at den er blevet tildelt, siger Njölstad.

386.000 mennesker har underskrevet kravet på change.org. De er oprørte over Aung Sang Suu Kyis forfølgelse af rohingyaerne.

FN har i en rapport konkluderet, at der er sket alvorlige overgreb på rohingyaerne i Myanmar.

Militæret er mistænkt for systematisk at have brændt hele landsbyer ned i delstaten Rakhine, hvor rohingyaerne bor.

Urolighederne begyndte i oktober sidste år, hvor rohingyaer havde angrebet en af politiets kontrolposter.

Det fik hæren til at indlede en såkaldt sikkerhedsoperation, der sendte hundredtusinder af rohingyaer på flugt fra Rakhine.

Mange af flygtningene har fortalt, hvordan deres familiemedlemmer blev dræbt, voldtaget eller på anden måde mishandlet.

Regeringen, der ledes af Aung San Suu Kyi, har nægtet FN adgang til Rakhine.

Nogle iagttagere fremhæver, at Suu Kyi arbejder under vanskelige forhold. Selv om hun er den reelle leder af regeringen, sidder militæret fortsat på nøgleposterne i landet.

Det muslimske mindretal har boet i Myanmar i flere generationer, men bliver behandlet som illegale indvandrere og nægtet statsborgerskab.

Myanmars leder blev tildelt Nobelprisen i 1991. Hun modtog den først i 2012, da hun tidligere sad i husarrest.

Hun fik prisen for sin "ikkevoldelige kamp for demokrati og menneskerettigheder", mens hun var i opposition til landets militærstyre.

Aung San Suu Kyi blev de facto leder i Myanmar, da det første frie valg blev afholdt i landet i 2012. Hendes parti vandt en jordskredssejr.

/ritzau/