»No money, no jobs, no homes« Svensk parti søsætter skræmmekampagne

Sverigedemokraterna uddeler flyveblade og planlægger TV-kampagner i Syrien og Afghanistan for at få asylsøgere til at holde sig væk.

Både med flygtninge og migranter ankommer hver time til den græske ø Lesbos. Men nu vil det svenske parti Sverigedemokraterna sørge for, at de mange mennesker på flugt ikke sætter kursen mod Sverige. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARIS MESSINIS

Det indvandrerkritiske svenske parti Sverigedemokraterna (SD) har iværksat en større europæisk kampagne, der skal få flygtninge og migranter til at holde sig væk fra Sverige. Det sker blandt andet med flyveblade med overskriften »No money, no jobs, no homes« på den græske ø Lesbos og flere andre steder i Europa.

Kampagnen har været kendt nogle dage, men nu bekræfter kommunikationschef Joakim Wallerstein, som er ansvarlig for kampagnen, at det er SD, som står bag.

»Vi er på plads på cirka 17-18 steder. Men det ændres løbende. Vi deler flyveblade ud, og informerer om Sverige, hvad der gælder i Sverige i dag, og hvad der venter,« siger han.

SD vil desuden købe sendetid i elektroniske medier uden for Europa som Syrien og Afghanistan for at sprede budskabet, som man ikke mener, at man kan komem igennem med i Sverige. I den engelsksprogede flyveblads tekst hedder det blandt andet:

»Du har måske hørt positive ting om vores land og det svenske folk, at vi er venlige, generøse og hårdtarbejdende. Det er måske rigtigt, men vores samfund falder fra hinanden. Det er slut med vores velstand. Vi må låne penge til skaffe uddannelse og basale sundhedsydelser for vore borgere.«.

Den svenske regering har bebudet, at man vil øge den offentlige låntagninge for at finansiere den store regning på 60 milliarder kroner næste år til modtagelse og indkvartering af asylansøgere.

»Vi vil angribe den vildfarelse, at der venter et luxusliv i Sverige. Og vi håber, at de fleste vil synes, at det ikke er værd at risikere, at tage gennem hele Europa, for en teltseng,« siger Joakim Wallerstein til Expressen.

Han vil ikke kommenterer indholdet i teksten på flyvebladene, hvor der også står at halalkød vil blive forbudt i Sverige sammen med niqab og burka.

Den svenske justits og migrationsminister Morgan Johansson (S) siger at Sverigedemokraterna lyver om Sverige.

»De tegner et billede af Sverige, som ikke er sandt. De taler dårligt om Sverige. Og det synes jeg, at et politisk parti skal holde sig for gode til,« siger han.

Kampagnen er planlagt til at fortsætte i tre uger.