Njet, tak til Americano: Når din kaffe er politisk ukorrekt

Ruslands regeringschef, Dmitri Medvedev, advarer mod upatriotisk kaffe. Den ligger ikke godt i munden, mener han.

Tegning: Rasmus Bregnhøi Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Moskvas kaffebarer er blevet seneste offer for det anstrengte forhold mellem Rusland og USA.

Sådan et menukort på en café kan måske se meget uskyldigt ud. Men det er det overhovedet ikke, hvis man spørger Ruslands premierminister, Dmitri Medvedev.

Hvordan skal en vaskeægte russisk patriot for eksempel kunne nyde en kaffedrik, der har navnet americano?

Det spørgsmål lå den russiske regeringschef så stærkt på sinde, at han i denne uge bragte emnet op på et topmøde med kolleger fra Hviderusland og Kasakhstan.

»Giv mig en americano. Det lyder politisk ukorrekt for mig,« sagde Medvedev.

Mødet handlede egentligt om toldsatser, samhandel og økonomiske krisetider. Men midt under TV-transmissionen kom det uventede forslag fra den russiske regeringschef. Kaffedrikken americano – altså et skud espresso tilsat varmt vand – bør have et nyt og mere fædrelandskærligt navn.

»Russiano!« lød premierministerens forslag ifølge det statslige nyhedsbureau RIA.

Var det en vittighed eller en ordre? Det kan være svært at skelne i disse tider, og russiske erhvervsfolk ved om nogen, at man gør klogt i at være på den sikre side.

Dagen efter satte Burger Kings spisesteder i Moskva troligt den nye »russiano«-kaffe på menuen. Endda 20 rubler (to kr.) billigere end den samfundsundergravende forgænger.

Nu er det naturligvis ikke første gang sagesløse mad- og drikkevarer tages som gidsler i storpolitik.

Nogle vil huske, hvordan amerikanske politikere i 2003 i raseri over Frankrigs modstand mod Irak-krigen krævede french fries, altså pomfritter, omdøbt til »freedom fries«.

Det er heller ikke første gang, russiano’en dukker op i Rusland. Efter annekteringen af Krim-halvøen i 2014 førte pro-russiske politikere en kortvarig kampagne for at omdøbe americano til »Krim-kaffe«.

Siden er det først og fremmest Barack Obama, der er blevet genstand for spot og spe i russiske medier. Tidligere i år trak en ny restaurant i byen Novosibirsk overskrifter, fordi trængende gæster kunne benytte sig af toiletpapir med den amerikanske præsidents portræt.

På de sociale medier i Rusland er forslaget fra Ruslands premierminister dog blevet mødt med mere latter end lovprisninger.

»Jeg stod op i morges, drak min russiano, fodrede bjørnene og kørte på arbejde på atomkraftværket i min kampvogn,« lød en ironisk kommentar på Twitter.

»Russiano er en strålende ide. En endnu bedre ide er at tage iphone’en fra Medvedev,« skrev en anden.

Fredag havde Burger King igen pillet »russianoen’ af menuen.«

Simon Kruse er Berlingskes korrespondent i Rusland.

Tegning: Rasmus Bregnhøi Fold sammen
Læs mere