Nixons »leje-gangster« er død

Charles Colson, der havde en finger med i spillet i Watergate-skandalen, er død.

Charles ”Chuck” Colson, der beskrev sig selv som en ”leje-gangster” for USAs tidligere præsident, Richard Nixon, er død. Han blev 80 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: LARRY DOWNING
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Charles ”Chuck” Colson, der beskrev sig selv som en ”leje-gangster” for USAs tidligere præsident, Richard Nixon, er død. Han blev 80 år.

Chuck Colson fungerede som rådgiver for Nixon i årene 1969-1973 og spillede også en rolle under Watergate-skandalen, som endte med at koste Nixon præsidentposten.

Chuck Colson forsøgte blandt andet at dække over Watergate-indbruddene, og det endte med at koste ham syv måneder bag tremmer. Colson var hjernen bag indbruddet på psykiateren Daniel Ellsbergs kontor. Ellsberg var den whistleblower, som lækkede fortrolige papirer om Vietnamkrigen – de såkaldte Pentagon Papers – fra forsvarsministeriet til avisen New York Times i 1971.

I sin tid i Det Hvide Hus var Colson kendt som en hård nyser, der ville gøre alt for at holde Nixon ved magten. Som rådgiver udtalte han engang, at han var parat til at køre sin egen bedstemor over, hvis det kunne sikre Nixon endnu en præsidentperiode.

Kort efter, at han blev anholdt for sin rolle i Watergate-skandalen fandt Colson trøst hos Gud. Han blev en genfødt kristen og kort efter, at han blev løsladt fra fængslet i 1976, dannede han Prison Fellowship, som i dag er verdens største fængselsmenighed. Man kan finde Prison Fellowship bag lås og slå i 113 forskellige lande.

- Jeg har bogstaveligt talt arbejdet med tusindvis af mænd og kvinder i hundredvis af fængsler verden over, og jeg har set utallige konvertitter. Fængslet er et hårdt miljø med få distraktioner, og der er rigeligt tid til at se kritisk på sig selv, udtalte Colson i 2007 til ABC News.

Colsons egen genfundne religiøsitet gjorde ham til den politiske højrefløjs darling. Blandt hans trofaste støtter finder man Rick Santroum, som indtil for nylig kæmpede for at blive Republikanernes præsidentkandidat.

Colson døde lørdag eftermiddag som følge af komplikationer, der opstod efter en hjerneblødning.