Nigerianske enker anklager Shell i sag om henrettelser

Nigerianske enker beskylder Shell for at medvirke til henrettelse af deres mænd. Shell benægter involvering.

Enkerne Victoria Bera (til venstre) og Esther Kiobel (til højre) foran retten i Haag, hvor de tirsdag anklager den hollandske oliegigant Shell for at have medvirket til henrettelserne af deres mænd i 1995. Bart Maat/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fire nigerianske kvinder har tirsdag lagt sag an mod oliegiganten Shell for angiveligt at have medvirket til militærstyrets henrettelse af deres mænd i Nigeria i 1990'erne. Amnesty International bakker op om sagen.

»Min mand havde et godt hjerte. Nu er jeg en fattig enke, som har mistet alt,« siger enken Esther Kiobel ved retten i Haag ifølge det hollandske nyhedsbureau ANP.

»Mishandlingen, som min familie og jeg gennemgik, var en frygtelig oplevelse, som har traumatiseret os frem til i dag,« fortæller hun.

Anklagen lyder på, at Shell hjalp med at arrestere de mænd, som grundet sundheds- og miljømæssige påvirkninger kæmpede mod olieudviklingen i Ogoni-regionen i Nigeria.

»Shell har gennem årene kæmpet for at sikre, at sagen ikke skulle blive behandlet i retten.«

»De har brugt ressourcer på at kæmpe mod mig i stedet for at yde min mand retfærdighed,« siger Kiobel i en udtalelse gennem Amnesty.

Den 10. november 1995 blev ni aktivister, herunder Esther Kiobels mand, henrettet, efter at en militærdomstol kendte dem skyldige for mordet på fire ledere i Ogoni.

»Kvinderne tror, at deres mænd ville være i live i dag, hvis det ikke var for Shells uforskammede egeninteresse, som fremmede den nigerianske regerings blodige og hårde linje over for demonstranter.«

»Også selv om de kendte til de menneskelige konsekvenser,« siger Mark Dummett fra Amnesty.

Shell benægter al involvering i henrettelsen af mændene.

»Henrettelserne, der blev udført af militærstyret, har påvirket os dybt,« siger en talsmand for Shells afdeling i Nigeria.

I 1990 blev bevægelsen Mosop stiftet for at bekæmpe forurening og ødelæggelse af økosystemet i det olierige Niger-delta.

Henrettelserne i 1995 affødte store internationale protester.

/ritzau/AFP