Nigeria: Bortførte piger tvinges til sex og islam

De 276 skolepiger, der er blevet bortført af Boko Haram, udgør en af de spektakulære sager i verden, hvor kvinder udsættes for overgreb.

Pigerne her er nogle af de skolepiger, der blev bortført af den islamiske oprørsgruppe Boko Haram, men som det er lykkedes at flygte fra fangenskabet. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdenssamfundet har udtrykt bestyrtelse, efter at den islamistiske militante gruppe Boko Haram den 14. juli kidnappede 276 skolepiger fra deres sovesale på en skole i Chibok i Nigeria.

Harmen blev ikke mindre, da gruppens leder, Abubakar Shekau, trådte frem i en video og pralede med at have bortført pigerne og sagde, at han ville sælge dem og gifte dem væk.

»Kvinder er slaver,« sagde han. »Jeg vil gifte en kvinde væk, når hun er 12 år. Jeg vil gifte en pige væk, når hun er ni år.«

Forlydender går på, at han allerede har solgt nogle af pigerne som sexslaver for 12 dollar stykket.

Senere offentliggjorde Boko Haram, der bekriger pigers ret til uddannelse og angriber skoler og brænder dem ned, en anden video fra et hemmeligt sted, hvor man så mange af pigerne tildækkede, mens de reciterede fra Koranen. Omkring to tredjedele af de bortførte piger er kristne, og Boko Haram hævder, at de frivilligt har ladet sig omvende til islam.

USA, Storbritannien, Frankrig og Kina assisterer for øjeblikket Nigeria med blandt andet dronefly for at finde pigerne, hvoraf 223 fortsat er savnede.

De nigerianske myndigheder hævder, at de nu ved, hvor de holdes fanget, men at militæret ikke vil rykke ind og befri dem af frygt for, at Boko Haram i så fald blot vil myrde dem.

Nigerias præsident, Goodluck Jonathan, er blevet kritiseret voldsomt for ikke at have gjort nok for at redde pigerne. Landets tidligere præsident, Olesegun Obasanjo, har netop forhandlet med folk tæt på Boko Haram i et forsøg på at få løsladt pigerne.