Nigeria bliver verdens tredjemest folkerige land

Det vestafrikanske land Nigeria har i dag verdens syvende største befolkning. Men inden 2050 overtager landet USA's tredjeplads.

Børn i Niger, der har verdens højeste fødselsrate Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ryk sammen! Verdens befolkning vokser fortsat hurtigt, og om blot 13 år skal der være plads til en milliard flere.

Det fremgår af den spritnye befolkningsfremskrivning foretaget af FN.

»Verdens befolkning, der lige nu tæller 7,6 milliarder mennesker, forventes at nå 8,6 milliarder i 2030,« fremgår det af rapporten, der anslår, at tallet vil vokse til 9,8 milliarder i 2050 og 1,4 milliarder yderligere i 2100.

Nigeria, hvis befolkning i dag tæller knap 200 millioner, har en af verdens højeste fødselsrater og ventes inden 2050 at rykke ind på pladsen som klodens tredje største land målt på befolkningens størrelse.

Tredjepladsen indtages i dag af USA, mens Nigeria i øjeblikket har verdens syvende største befolkning med Pakistan, Brasilien og Indonesien på plads nummer seks, fem og fire.

Mere migration

Udvandringen til bedre stillede og mere udviklede dele af verden forklares ofte med manglende muligheder og arbejdsløshed i de lande, migranterne forlader. Arbejdsløsheden og de andre problemer, som får folk til at bryde op, hænger sammen med meget høje fødselsrater, og det er ikke mindst en udfordring i Afrika – og ikke kun i Nigeria, der i de seneste par år har et af de afrikanske lande, hvorfra der kommer flest migranter og flygtninge til Europa.

»Fra 2017 til 2050 forventes det, at halvdelen af verdens samlede befolkningstilvækst vil være koncentreret i blot ni lande: Indien, Nigeria, Den Demokratiske Republik Congo, Pakistan, Etiopien, Tanzania, USA, Uganda og Indonesien,« hedder det i FN-rapporten World Population Prospects: The 2017 Revision.

De ni lande er rangordnet efter deres forventede befolkningstilvækst, og seks af landene er altså fra det afrikanske kontinent.

Samlet set regner FN med, at 26 af Afrikas 54 nationer vil have mindst dobbelt så mange indbyggere inden 2050.