Niårigt skakgeni skulle sendes tilbage til Indien, men nu får familien nyt visum

Udlændingeloven i Storbritannien giver mulighed for at give visum til mennesker med »et ekstra stort talent«. Det er kommet en indisk familie i London til gode. Familiens visum udløber til september, men sønnens skaktalent har indtil videre reddet dem.

Det indiske vidundebarn, Shreyas Royal får lov at blive i Storbritannien. Foto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Foto: JAN JØRGENSEN

Nyheden om, at Storbritannien var på vej til at sende en af de mest talentfulde skakspillere i nyere tid, det niårige vidunderbarn Shreyas Royal, og hans familie tilbage til Indien, fordi familiens femårige visum udløber til september, har i den forløbne uge skabt stor opmærksomhed og fyldt meget i medierne.

Fredag modtog familien Singh så en meddelelse fra de britiske myndigheder om, at de »ville få lov til at ansøge om at få forlænget deres visum på grund af sønnens ekstraordinære talent«, skriver The New York Times.

Det er uklart, hvorfor de britiske myndigheder har ændret kurs. Men iføge The Times London har regeringen besluttet at afstå fra kravet om, at der skulle indsendes en ny ansøgning om visum.

Udlændingeloven i Storbritannien giver mulighed for at give visum til mennesker med »et ekstra stort talent«, og det gælder også indenfor sport. Dominic Lawson, præsident for den engelske skakforening, har beskrevet den niårige Shreyas som »Englands bedste junior-skakspiller i en ny generation og et ekstraordinært stort talent«.

Vil være verdensmester, inden han fylder 18 år

Sammen med to britiske parlamentsmedlemmer har Dominic Lawson appelleret til de britiske myndigheder og bedt dem gribe ind, så skaktalentet og hans familie kunne få mulighed for at blive i Storbritannien.

Ifølge The Times London har de britiske myndigheder endnu ikke kommenteret, hvorfor de har ændret beslutningen.

Shreyas Royal ankom til London sammen med sin familie, da han kun var tre år gammel. Han lærte at spille skak i det sydlige London og har vundet en lang række internationale turneringer. I sin gruppe rangerer Shreyas Royal som den fjerdebedste i verden.

Shreyas Royal, der for tiden deltager i skakturneringen British Chess Championship, har udtalt, at hans drøm er at blive verdensmester før han fylder 18 år.

Faderen, der arbejder som informationsteknologichef for Tata Consultancy Services i Storbritannien, har sagt til The Times London, at hvis familien får det nye visum, vil det åbne nye muligheder og bane vejen for ham og hans familie, så familien kan bosætte sig permanent i Storbritannien.