Ngo'er kalder COP26-aftale unfair over for fattige lande

De rige lande lader de fattige om at bære byrderne, når de rammes af klimakatastrofer, lyder kritik.

Klimaaktivister ved COP26 i Glasgow kræver handling. Ifølge ngo'er mangler der i aftale handling fra de rige lande på pengespørgsmålet. Andy Buchanan/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er i COP26-aftalen ikke nok støtte til de fattige og sårbare lande i verden, som rammes hårdest af klimaforandringerne.

Landene mangler de penge til at håndtere klimaforandringerne fra rige lande, som de er berettiget til.

Sådan lyder kritikken fra flere danske ngo'er, som påpeger, at det i høj grad er de rige lande, som er skyld i klimaforandringerne.

- Danmark og andre rige lande har på COP26 stået sammen om at lade fattige lande og mennesker om at bære byrderne, når de rammes af oversvømmelser, orkaner og andre klimakatastrofer.

- Det er helt igennem unfair, når man nu spiser verdens fattige af med at etablere en dialog, hvor man kan tale videre om, hvordan der kan skaffes midler til at håndtere udgifterne til at rydde op efter katastroferne, siger John Nordbo, klimarådgiver i nødhjælpsorganisationen Care Danmark, i en skriftlig kommentar.

I COP26-aftalen erkendes det "med dyb ærgrelse", at de rige lande ikke lever op til løftet om at bidrage med 100 milliarder dollar årligt til fattige lande i årene 2020-2025.

Og det understreges, at der skal sikres flere penge til de fattige lande. Derudover er et løfte om, at de rige lande vil fordoble finansieringen til klimatilpasningen sammenlignet med niveauet i 2019 inden 2025.

Men der mangler forpligtelser, så de fattige kan være sikre på, at de får pengene, lyder kritikken.

Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Birgitte Qvist-Sørensen, kalder det "utroligt trist, at det er spørgsmålet om penge, der igen spænder ben for det internationale klimasamarbejde".

- Når det handler om at komme ulandene til undsætning i forhold til klimakrisen, så kan alle verdens rige lande ikke engang leve op til det gamle løfte om 100 milliarder dollar årligt i klimahjælp.

- Men ikke nok med det. De rige landes manglende vilje til at betale klimaregningen nu, betyder blot, at regningen bliver endnu større i fremtiden.

- For regningen for klimahjælp til ulandene forsvinder ikke. Tværtimod vil den stige i takt med stigende temperaturer, tørke og oversvømmelser. Så vi gør tingene værre ved ikke at handle nu, siger hun i en skriftlig kommentar.

Fattige lande har forsøgt at få en ordning for "tab og skader" på plads ved COP26. Men det er ikke lykkedes.

De fattige lande mener, at de rige lande skal betale specifikt til tab og skader i ulandene forårsaget af klimaforandringerne.

Næste års FN-klimakonference bliver afholdt i Egypten. Her er forventningen, at pengespørgsmålet igen vil fylde. Og at det i højere grad vil være en prioritet for det egyptiske formandskab, end det har været for det britiske.

/ritzau/