New Zealand sletter domme for homoseksualitet fra attester

Cirka 1000 personer i New Zealand kan snart få slettet deres dom for at være homoseksuel fra straffeattesten.

Wellington. New Zealand har torsdag offentliggjort en plan for at fjerne en lang række historiske domme mod homoseksuelle.

På samme tid har landet givet en officiel undskyldning til dem, der blev stemplet som kriminelle under gamle love i landet.

Homoseksualitet var nemlig ulovligt i New Zealand indtil 1986. Og folk, der er blevet dømt for "forseelsen", har stadig dommen stående på deres straffeattest.

Justitsminister Amy Adams siger, at en sådan dom kan fremgå, hvis en person skal igennem et baggrundstjek. I visse tilfælde er det eksempelvis blevet oplyst, når dømte personer har søgt job.

- Det her tiltag betyder, at folk vil blive behandlet, som om de aldrig er blevet dømt. Det fjerner den stigmatiserende og fordomsfulde tilgang, der kan opstå mod disse personer, som følge af at de er dømt for at være homoseksuelle, siger Adams.

Justitsministeren siger, at hun føler med de dømte personer:

- Jeg anerkender den smerte, som disse newzealændere har levet med. Vi er kede af, at de personer og deres familier er gået igennem så meget, siger hun.

Justitsministeriet oplyser, at dommene relaterer sig til tre paragraffer, som blev droppet i 1986.

Det drejer sig om lovgivning, der forbyder henholdsvis analsex, uanstændig omgang mellem mænd og at drive et opholdssted for homoseksuelle.

Det anslås, at omkring 1000 personer vil kunne søge om at få deres straffeattest visket ren. Det vil blive muligt fra næste år.

For at man kan få en ren straffeattest, må ens dom ikke være strafbar i New Zealand i dag.

Det er blandt andet ikke muligt at få fjernet en dom, hvis man har dyrket sex med en, som var mindreårig, eller hvis der er tale om overgreb.

Familier kan også søge om at få visket afdøde familiemedlemmers papirer rene.

Efter at homoseksualitet blev lovligt i New Zealand i 1986, har landet taget yderligere skridt for at gøre op med fortidens lovgivning.

I 1993 indførte landet således lovgivning mod diskrimination af homoseksuelle, og i 2013 blev ægteskab mellem homoseksuelle lovligt.

/ritzau/AFP