New Zealand: Hårrejsende »krigsdans« får bruden til at græde

Bruden kunne ikke holde tårerne tilbage, da venner og familie dansede krigsdans ved hendes bryllup. Til sidst måtte hun selv danse med.

 

Da Benjamin og Aaliyah Armstrong fra Auckland i New Zealand blev gift, var det underholdende indslag ikke en traditionel rørende ballade ledsaget af smukt klaverspil, som man så ofte har set afarter af.

Det var derimod den intense og kraftfulde traditionelle dans haka, der indeholder både råb, slag og voldsomme ansigtsudtryk. Nu er den rørende dansevideo fra brylluppet gået viralt.

I Danmark kan det måske være svært at forstå, at en voldsom og passioneret krigsdans med hårde bevægelser, opspærrede øjne og tungerne stikkende ud af munden, kan være så rørende, at bruden Aaliyah Armstrong bryder sammen.

Men i New Zealand, hvor dansen er en gammel tradition, føler man dansen på en helt særlig måde.

»Dette er én af mange måder, vi kiwier (slang for den New Zealandske befolkning, red.), maorier (New Zealands oprindelige befolkning, red.) viser vores respekt og kærlighed,« fortæller gommen, Benjamin Armstrong til Daily Mail.

Inden dansen havde forloveren bedt alle, der kendte denne præcise haka, Tika Tonu, om at komme op og være med.

Danserne nåede ikke at være i gang særlig længe, før Aaliyah Armstrong brød sammen. Derefter smed Benjamin Armstrong blazeren og hoppede selv ind i dansen.

Derefter gik der ikke lang tid, før hans hustru også måtte give efter.

Det fik Benjamin Armstrong til at fælde et par tavse tårer, indrømmer han overfor Daily Dail.

»Jeg kunne mærke den spirituelle kærlighed, hun følte for mig, og for dem der fremførte hakaen, som var tætte på os,« fortæller han.

Han vidste, at hans kone kendte haken fra sin skoletid.

»Da hun deltog og viste sin respekt over for dem, der optrådte, kunne jeg ikke holde min stolthed tilbage samt styrken ved at have hende ved min side.«

Hakaen er oprindeligt en traditionel krigsdans, som blev fremført inden kamp, så krigerne kunne vise deres styrke for at skræmme fjenden.

I dag bruges den i en lang række situationer fra sportsbegivenheder og fejring af sejre til begravelser eller velkomster.