New Zealand følger i venners fodspor og strammer visumregler

New Zealands regering vil på samme måde som Australien og USA stramme visumregler for faglært arbejdskraft.

Arkivfoto: Immigrationsminister Michael Woodhouse siger, at han ønsker en »kiwier først-tilgang til indvandring«. Kiwier er et andet ord for newzealændere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ahmad Yusni

Det bliver sværere for faglært (skilled, red.) arbejdskraft at rykke til New Zealand.

Det oplyser den newzealandske regering onsdag. Den følger dermed i sporene på Australiens og USA's politikere, der tirsdag annoncerede lignende tiltag.

Immigrationsminister Michael Woodhouse siger, at han ønsker en »kiwier først-tilgang til indvandring«. Kiwier er et andet ord for newzealændere.

Dermed bruger han præcis samme udtryk som USA's præsident, Donald Trump, og Australiens premierminister, Malcolm Turnbull, der har sagt, at de vil sikre job for henholdsvis amerikanere og australiere før andre.

»Disse ændringer er lavet for at skabe den rette balance og tilskynde arbejdsgivere til at tage flere kiwier ind og investere i, at de kan efteruddanne sig,« siger Michael Woodhouse i en pressemeddelelse.

Indvandring er et varmt emne i New Zealand, der afholder valg 23. september.

Ændringerne i New Zealands lovgivning vil træde i kraft senere i år. De vil indebære, at der kommer et krav om en minimumsindkomst. Det vil gøre det sværere for familiemedlemmer at rejse med visaholdere ind i landet.

Desuden vil reglerne indskrænke den tid, såkaldte sæsonarbejdere kan opholde sig i landet.

Den newzealandske økonomi har ellers nydt godt af, at det folkefattige land har fået tilgang udefra.

Landets vækst i bnp er blandt de stærkeste i den vestlige verden.

Men lave lønstigninger og stigende huspriser har fået oppositionen og centralbanken til at ønske ændringer i tilgangen til indvandring.

Sektorer som teknologi- og byggebranchen mangler arbejdskraft, og mange virksomheder i landet rekrutterer mange af deres medarbejdere fra udlandet.

New Zealand er på størrelse med Storbritannien og Japan, men der bor kun mellem fire og fem millioner mennesker i landet.

Hvis ændringerne bliver indført, betyder det, at arbejdsgivere skal give mindst 49.000 newzealandske dollar i løn, hvis en medarbejder skal til landet som »faglært« arbejdskraft.

Det svarer omtrent til 240.000 danske kroner.

Hvis man tjener mindst 73.000 dollar (cirka 360.000 kroner), vil man blive klassificeret som"højtuddannet" arbejdskraft, og man vil på den måde ikke være berørt af ændringerne.