New Yorks kriminalitet dykker efter Sandy

Politiets tilstedeværelse i den amerikanske storby lader til at have haft en positiv virkning på kriminaliteten. Den er faldet med en tredjedel i dagene efter superstormen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Færre drabsmænd har haft kniven fremme, færre voldtægtsmænd har forgrebet sig på kvinder og færre røvere har trukket elefanthuen ned over ansigtet i New York i dagene efter superstormen Sandy.

Ifølge Reuters viser en opgørelse fra politiet, at der overordnet var en tredjedel færre lovovertrædende ugerninger i forhold til den samme periode året før.

- Overordnet har der været 1.061 forbrydelser over de seneste fem dag sammenlignet med 1.541 sidste år, siger talsmanden for New Yorks politi, Paul Browne, i en udtalelse.

Mellem mandag og fredag faldt antallet af drab med 86 procent, voldtægter med 44 procent, 30 procent færre røverier blev begået, 46 procent færre lavede tyverier, og biltyverierne faldt med 24 procent.

Kun antallet af indbrud er steget en smule, med tre procent. Mindst 15 er blevet anholdt for at forsøge at bryde ind i tomme virksomheder og hjem, hvor strømmen fortsat mangler.

Og politiets massive tilstedeværelse kan være forklaringen.

- Politibetjente i tusindvis bliver fortsat sendt til stederne, som er hård ramt af stormen, for at hjælpe med sikkerhed og genopbygning, forklarer talsmanden.

For at undgå øget kriminalitet er politiet også blevet sat ind flere strategiske steder som eksempelvis på tankstationer, fordi mange forsøger at springe over køer, som er timelange, fordi New Yorks indbyggere er blevet advaret om, at benzinen er knap som følge af Sandys hærgen.

I alt har superstormen, som er en af de værste naturkatastrofer, der har ramt området, kostet 111 mennesker livet, lyder de seneste tal på ifølge NBC News. Den har ligeledes skabt store problemer både under og efterfølgende. Blandt andet har den betydning for vælgere til præsidentvalget på tirsdag. Mange steder må de enten stemme via mail eller i opstillede telte, og derfor frygter man, at mange ikke vil dukke op, fordi de ikke kan overskue det midt i deres usikre situation.