New York Times mangler fire journalister i Libyen

Der er tale om særdeles prominente navne fra avisen.

Fold sammen
Læs mere
Foto: AHMED JADALLAH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fire journalister fra den amerikanske avis The New York Times er meldt savnet i Libyen, efter at de tirsdag morgen sidst blev set af det internationale pressekorps udenfor byen Ajdabiya 140 kilometer syd for oprørernes hovedby Benghazi.

Ifølge rapporterne blev de skilt fra gruppen af journalister, da Gaddafis styrker begyndte at bombardere oprørernes stillinger ved Ajdabiya. Et par af de savnede blev set i løb mod deres bil – og her stopper sporene.

De fire er veteraner i at rapportere fra krig og kriseområder. De savnede er, Anthony Shadid, der er bureau-chef  i Beirut og to gange vinder af den anerkendte  Pulitzer-pris,  Stephen Farrell, en journalist og fotograf, der blev bortført af Taliban i 2009 og reddet af den britiske kommandosoldater og to fotografer, Tyler Hicks og Lynsey Addario, som har arbejdet meget i Mellemøsten og Afrika, oplyser Bill Keller, administrerende redaktør af The Times.

Redaktøren siger, at der er spekulationer om, at de fire er blevet tilbageholdt i et af regeringssoldaternes tjekpoints og at de i så fald er ført til Tripoli.
 
De fleste journalister der rapporterer fra Libyen er kommet ind over den Libyske grænse fra Egypten i oprørskontrollerede områder og er for de flestes vedkommende ikke i besiddelse visa og indrejsepapirer. Hvilket i givet fald kan udløse problemer, hvis man falder i hænderne på regeringsstyrker.

Avisen har taget kontakt til den libyske regering der har lovet at rede trådene ud:

- Vi er taknemmelige for den libyske regering for deres forsikring om, at hvis vores journalister blev taget til fange, vil de blive frigivet hurtigt og uskadt, siger redaktøren.

Sikkerheden for journalister i Libyen er blevet stadig dårligere, i takt med at Gaddafi har tilbageerobret hovedparten af landet. 

Sidste uge blev fire BBC-journalister tilbageholdt af diktatorens sikkerhedsstyrker. Under tilbageholdelsen blev de tæsket og desuden udsat for fingerede henrettelser.

I sidste uge blev yderligere en kameramand fra tv-selskabet Al Jazeera, skudt ned i et tilsyneladende baghold tæt på Benghazi.