New York sagsøger Trump og hans tre ældste børn for misbrug af familiefond

I stævningen hedder det, at velgørenhedsfonden ulovligt har været indblandet i Trumps valgkampagne i 2016.

Foto: NICHOLAS KAMM / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

New Yorks statsanklager sagsøger præsident Trump og hans tre ældste børn for »vedvarende ulovlig adfærd« i forbindelse med præsidentens personlige velgørenhedsfond, Trump Foundation, skriver The Washington Post.

Ifølge statsanklageren, demokraten Barbara Underwood, har Trump gentagne gange misbrugt nonprofit-fonden til at betale sine virksomheders kreditorer, til at betale for udsmykning af en af hans golfklubber og til at arrangere milliondollar-store arrangementer under valgmøder i 2016.

Barbara Underwood kræver, at Trump fratages retten til at stå i spidsen for anden velgørenhed i New York de kommede ti år. Og at de resterende en million dollar i aktiver i velgørenhedsfonden fordeles til anden velgørenhed. Ligesom at Trump tvinges til at betale mindst 2,8 millioner dollar tilbage og i bøde.

Trump har reageret øjeblikkeligt på stævningen mod Trump Foundation og kalder den »latterlig«.

»Jeg vil ikke indgå forlig om denne sag,« siger han og anklager »snuskede demokrater i New York« for at gøre alt for at stævne ham.

New Yorks statsanklager, Barbara Underwood, mener, at Trump har set stort på reglerne for familiefonde.

»The Trump Foundation var ikke ret meget andet end et checkhæfte for Trump eller hans virksomheder, uanset hvad formålet var og om det var lovligt,« hedder det.

Underwood siger, at den 20 måneder lange efterforskning har vist, at Trump gentagne gange har brudt reglerne for skatteundtagede fonde og - vigtigst af alt - at pengene ikke er brugt til almene formål til gode for befolkningen, men i stedet brugt til gavn for fondens egne stiftere.

»Det har resulteret i gentagne brud på både statslig og national lovgivning,« skriver Barbara Underwood.

Det er kun få uger siden, at Underwood blev forfremmet til jobbet som statsanklager, hvor hun efterfulgte demokraten Eric Schneiderman, der trak sig efter anklager om, at han havde begået fysiske overgreb mod flere elskerinder.

Præsidentens familiefond har adresse i Trump Tower på Manhattan og er registreret i staten New York. Trump har personligt været præsident for fonden siden 1987. I slutningen af 2016 ønskede han at opløse fonden. Men det kunne han ikke, fordi der var en igangværende efterforskning af fonden.

Grunden, til at Donald Trumps tre ældste børn - hans datter og rådgiver Ivanka Trump samt sønnerne Donald Trump Jr. og Eric Trump - er omfattet af sagsanlægget, er, at de alle gennem en årrække har været bestyrelsesmedlemmer i fonden.

Ifølge Underwood er bestyrelsesmedlemmerne ifølge loven forpligtet til at undersøge, om den, der leder fonden, misbruger dens midler. I dette tilfælde altså deres egen far - og i dag USAs præsident.

Men ifølge Underwood udøvede de tre Trump-børn slet intet tilsyn. Bestyrelsen har nemlig ikke mødtes siden 1999 - altså i 19 år.

»Fondens bestyrelsesmedlemmer undlod at opfylde de grundlæggende opgaver og fralagde sig ethvert ansvar for at sikre, at fondens aktiver blev brugt i overensstemmelse med loven,« skriver Underwood.