New York kæmper med Sandys hjemløse

Op til 40.000 indbyggere i New York står hjemløse efter superstormen Sandy. Myndighederne erkender, at de står over for et kæmpe problem, og imens er temperaturen på vej mod frysepunktet.

Hjemløse får forsyninger bragt frem af hærens National Guard til et midlertidigt shelter i Hoboken, New Jersey. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bocchieri
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Superstormen Sandy har efterladt mellem 30.000 og 40.000 indbyggere i New York uden et sted at bo, og de mange hjemløse udgør nu et massivt problem, der forstærkes af, at vejret er slået om, og temperaturerne nærmer sig frysepunktet.

- Vi har ikke så mange tomme huse her i byen. Det er et problem af finde boliger, men ingen vil være henvist til at skulle sove på gaden. Det er en udfordring, som vi arbejder på at løse så hurtigt det er muligt, siger New Yorks borgmester, Michael Bloomberg ifølge Reuters.

Chefen for USAs civile beredskab, Janet Napolitano, siger, at de amerikanske myndigheder er på udkig efter lejligheder og hotelværelser til indkvartering af ofre for stormen.

Mange ofre opholder sig i lejligheder og huse som New Yorks guvernør betegner som ubeboelige.

- Og det vil snart blive klart, hvorfor de er ubeboelige, når temperaturen begynder at falde, og der ikke er varme i husene, lyder det fra New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, til CNN.

For mange af ofrene er situationen blevet desperat, og en del tyer til metoder, som er direkte livsfarlige.

CNN skriver, at flere beboere i de værst ramte områder på Long Island for eksempel er omkommet af kulilteforgiftning, fordi de har forsøgt varme deres boliger ved at tænde op i grillen indendørs.

Janet Napolitano siger ifølge CNN, at op mod 182.000 mennesker i New York og den hårdt ramte nabostat New Jersey, indtil nu har anmodet myndighederne om katastrofebistand. Amerikansk Røde Kors har indtil nu sendt 80.000 tæpper til området.

En af de ramte beboere, Adelaine Camacho, fra Lower East Side på Manhattan, siger til Reuters:

- En masse mennesker er ikke i stand til at holde sig varme, og mange har ikke været i bad i dagevis. Sidste nat var kold, og de næste nætter bliver endnu koldere.

Ud over de menneskelige omkostninger vurderer myndighederne nu, at udgifterne efter Sandys hærgen bliver langt større end først antaget. Myndighederne regnede som udgangspunkt med, at skadernes omfang ville løbe op i 20 milliarder dollar, men alt tyder nu på, at de vil ligge et sted på mellem 30 og 50 milliarder svarende til 290 milliarder kroner, skriver CNN.