New Orleans forbereder sig på orkan

Minderne fra den voldsomme orkan Katrina skræmmer stadig i den amerikanske delstat Louisiana, hvor indbyggerne forbereder sig på at blive ramt af en ny kraftig orkan.

New Orleans forbereder sig på orkan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chris Graythen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Syv år efter at Jazz-byen New Orleans i delstaten Louisiana blev ramt af den dødbringende orkan Katrina, forbereder indbyggerne i den amerikanske by sig på endnu en orkan – denne gang ved navn Isaac. I løbet af weekenden har Isaac kostet 19 personer livet i Haiti, og nu frygter amerikanerne i en række sydstater, at turen vil komme til dem.

Ifølge amerikanske meteorologer forventes Isaac at udvikle sig til en orkan af kategori to, hvilket vil sige, at den kraftige vind vil bevæge sig med mellem 154 og 177 kilometer i timen.

Præsident Obama har mandag erklæret hele Louisiana for værende i undtagelsestilstand, ligesom han har lovet, at regeringen står parat med økonomisk hjælp til blandt oprydning efter naturens rasen. En erklæring, der viser, at Obama har lært af sin forgænger George W. Bush’ fatale håndtering af Katrinas hærgen i 2005.

For Katrina efterlod ikke alene mere end 1800 døde - orkanen, der rangerede en tak højere på orkanskalan, medførte også så meget ødelæggelse, at New Orleans knap var til at kende igen. En efterfølgende nølende indsats fra Bush-regeringens side, blev en af de største indenrigspolitiske pletter på den ellers hårdt prøvede præsidents eftermæle, og Obama er derfor forberedt, skriver AFP ifølge Yahoo News.

Louisianas guvernør Bobby Jindal har anbefalet borgerne at lade sig evakuere frivilligt, og han opfordrer dem til at forberede sig på det værste.

- Hvis I bor i lavtliggende områder og overvejer evakuering, er i dag dagen, I skal gøre det. Hvis I har planer om at blive derhjemme, er i dag dagen, hvor I skal hente forsyninger. Jeg anmoder på det kraftigste folk til ikke at vente, siger han.

Også staterne Alabama, Florida og Mississippi har erklæret undtagelsestilstand.

Mississippi har indkaldt 1.500 mand fra nationalgarden, mens Louisiana har beordret omkring 4.100 soldater til at stå standby.

Under Katrinas hærgen for syv år siden blev 1,4 millioner mennesker opfordret til at lade sig evakuere i New Orleans – der var dog en del der ikke ville eller ikke kunne følge opfordringen, og de var derfor tvunget til at søge ly i kældre, mens orkanen rasede for efterfølgende at flygte via huller i taget, da voldsomme vandmasser fulgte efter. Mange nåede dog ikke at redde sig væk i tide, og de døde derfor.