Netindsamling er britiske aktivisters slagkraftige våben

Store pengebeløb er samlet ind for at forsøge at omgøre Brexit og retsforfølge Tony Blair for Irak-krigen. Den godhjertede crowd- funding er blevet politisk.

En modstander af det britiske EU-exit har på godt fire uger indsamlet næsten 1,3 millioner kroner via crowdfunding. Nu skal han til at vise, at han kan finde ud af at bruge pengene i den politiske kamp mod førende »Brexiteers«. Arkivfoto: Justin Tallis/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brexit-afstemningen er overstået, men kampen fortsætter på nettet. En modstander af at forlade EU har i løbet af 28 dage samlet næsten 1,3 millioner kroner ind, der skal bruges til at betale juridiske udgifter ved at undersøge muligheden for at retsforfølge ledende Brexiteers for deres »løgne« under EU-kampagnen.

Det understreger, at aktivister nu for alvor har fået et nyt våben. Tidligere har det vakt opmærksomhed i Storbritannien, når varmhjertede personer med stor succes reagerede med indsamlinger over nettet til fordel for ofre med hjerteskærende historier.

Men den 26-årige iværksætter Marcus J. Ball havde et klart politisk mål, da han i løbet af sommeren åbnede for indsamlingen på en populær britisk »crowdfunder«-portal under overskriften »#BrexitJustice«. Det fastsatte mål var 900.000 kroner, men Ball nåede over det i fin stil via 4.913 støtter i de fire uger, som hjemmesiden giver til indsamlingen. Derefter er det op til Ball at vise, at han kan bruge pengene effektivt.

Han har på hjemmesiden meddelt, at han blandt andet ønsker retssager mod politikere som Boris Johnson, Michael Gove, Nigel Farage og Andrea Leadsom. Han vil også forsøge at rejse et juridisk krav om en afstemning i Underhuset for at sige ja eller nej til EU-folkeafstemningens resultat, der formelt set kun var vejledende.

En Brexit-tilhænger har på samme netportal samlet ind til »Fund #VoteLeave for complete #Brexit«. Formålet er at få sat fat på den officielle udmeldelsesproces fra EU.

»Kære Brexiteers. Deadline 31. januar 2017. Var Che Gueavara så tålmodig,« lyder den krigeriske bemærkning på Facebook, hvor Caroline Stephens kritiserer regeringens tøven med EU-udmeldelsen og gør opmærksom på, at hun står bag Brexit-indsamlingen.

Stephens var centralt placeret i EU-modstandernes kampagne og talte for nylig ved et læser-arrangement på Berlingske. Hendes indsamling har midtvejs i Crowdfunders tildeling af fire ugers indsamlingsperiode kun tiltrukket få støtter, men der er flere lignende netindsamlinger i gang. Hvis den britiske regering skuffer Brexit-tilhængerne, kan man se potentialet for netindsamling på briternes officielle parlamentsside for underskriftsindsamlinger — uden pengeindsamlinger involveret. 122.814 har digitalt »skrevet under på«, at »Artikel 40« bør aktiveres for at få Storbritannien ud af EU hurtigst muligt.

1,4 mio. kr. til kamp mod Blair

En anden politisk markeret netindsamling gælder forsøget på at rejse civile retssager mod den tidligere premierminister Tony Blair og andre ansvarlige for den britiske deltagelse i Irak-invasion. I juli havde fædrene til to dræbte soldater indsamlet 1,4 millioner kroner til formålet på »CrowdJustice«.

»Vores juridiske hold arbejder nu hårdt på deres opgave,« fortæller de to mænd på netsiden for indsamlingen og takker de 5.148 donorer.

I netop lækkede e-mail til og fra den tidligere amerikanske udenrigsminister Colin Powell kan man læse, at den tidligere britiske udenrigsminister Jack Straw over for Powell affærdiger netindsamlingen »som noget, nogle efterladte til dræbte soldater i Irak har gang i«, og som Straw ikke kan forestille sig vil have nogen chance ved en domstol.

Hvis der bliver brug for flere penge, lyder Straws formulering som et brugbart udgangspunkt for en ny crowdfunding.