Netanyahu til Samuelsen: »Stop finansiering af palæstinensiske boykotgrupper«

Israels premierminister bad udenrigsminister Anders Samuelsen om at stoppe Danmarks finansiering af palæstinensiske grupper, der støtter boykotbevægelsen BDS

Under onsdagens møde mellem Israels premierminister Benjamin Netanyahu og Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen, bad Netanyahu Danmark om at stoppe finansieringen af palæstinensiske organisationer, fordi han mener de undergraver fredsprocessen. Foto GPO Haim Zach Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

RAMALLAH: Torsdag morgen underskrev Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen en partnerskabsaftale om fortsat dansk støtte til en række palæstinensiske organisationer. Det skete i selskab med den palæstinensiske premierminister Rami Hamdallah i byen Ramallah.

»Jeg understregede, at vores støtte skal gå til opbygning af institutioner, og sikre gennemskuelighed. Vi overvåger også, at pengene går til det, og ikke alt muligt andet,« siger Anders Samuelsen.

Aftenen før den danske underskrivelse af partnerskabsaftalen med Selvstyret, opfordrede Israels premierminister Benjamin Netanyahu den danske udenrigsminister til at stoppe finansieringen af en række palæstinensiske organisationer. Begrundelsen er, at en række af de organisationer, der modtager dansk støtte, ifølge Israels regering, er med til at undergrave fredsprocessen, fordi de støtter ideer, der står i kontrast til den danske regerings opbakning til to-statsløsningen.

»Benjamin Netanyahu bad Anders Samuelsen om at stoppe finansieringen af palæstinensiske organisationer, der støtter BDS-bevægelsen,« skriver premierministerens talsmand i en skriftlig besked til Berlingske.

»Vi har en uenighed på det område,« siger Anders Samuelsen.
»Alternativet er jo, at man underminerer de kræfter, der arbejder i den rigtige retning. Og vi holder løbende øje med det,« siger han.

BDS-bevægelsen, hvis initialer står for Boycott, Divest, Sanction, forsøger at presse Israel til at overholde internationale resolutioner via boykot og sanktioner.

Ifølge den israelske organisation NGO Monitor støtter flere organisationer, der modtager danske donorpenge, åbenlyst den internationale boykotbevægelse, og promoverer ideer, der går imod fredsprocessen.
»I EUs tidligere donorcyklus gik 56 procent af pengene til organisationer, der støtter og promoverer BDS,« skriver NGO Monitors EU direktør Olga Deutsch til Berlingske.

Den danske Boykot Israel organisation er tilsluttet den internationale boykotbevægelse BDS. På organisationens hjemmeside forklares, at boykot mod Israel skal ramme hele Israel.
»Israel må isoleres internationalt, presses politisk, kulturelt og økonomisk. Boykotten skal omfatte alle områder hvor vi møder Israel: Boykot af kultur- og sportssamkvem. Boykot af Israel som turistland. Stop for samhandel mellem Danmark og Israel,« står der på Boykot Israels danske hjemmeside.

Den danske støtte beløber sig til 450 millioner kroner over de kommende fem år, samt 70 millioner årlige kroner til FNs særlige flygtningeorgan Unrwa.