Netanyahu: Palæstinensisk stormufti overtalte Hitler til holocaust

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, får skældud for at give palæstinensisk stormufti skylden for nazisternes massemord på jøder - fordi stormuftien angiveligt overtalte Hitler til at indlede udslettelsen. Holocaust-forvanskning, siger kritikere.

Benjamin Netanyahu, Israels premierminister, forsøgte sig i går med en forklaring om, at han var blevet misforstået, da han lagde en del af skylden på masseudryddelsen af europæiske jøder i Hitler-tiden på Jerusalems daværende stormufti. Foto: Michael Kappeler/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, sagde i går, at han var blevet misforstået, men hans ord var temmeligt umisforståelige, mener kritikerne.

I en tale i Jerusalem sagde Netanyahu i forgårs, at det var den muslimske stormufti i Jerusalem, som inspirerede Nazitysklands diktator, Adolf Hitler, til at gennemføre udryddelsen af jøderne i Europa.

Hitler ville ikke udrydde jøderne, kun udvise dem – og stormuftien var bange for, at jøderne så ville komme til, hvad der dengang hed Palæstina, og han opfordrede Hitler til at brænde dem, lød teorien fra Netanyahu.

Hans udlægning af baggrunden for Holocaust førte til rasende internationale reaktioner og anklager om »Holocaust-forvanskning«, og en talsmand for den tyske kansler Angela Merkel understregede, at skylden for Holocaust var tysk og kun tysk.

Som talsmanden sagde: »Vi ved, at ansvaret for denne forbrydelse mod menneskeheden er tysk og helt vores egen.«

Men hvad er ifølge historikerne op og ned på striden om stormuftien og Hitler?

Kort fortalt: Netanyahu har en pointe om stormufti Haj Amin al-Husseini, men han går for vidt med den. Vestlige historikere overså længe stormuftiens rolle og forbrydelser og i en grad, så det efter krigen fik kritikere til at tale om en »pro-arabisk sammensværgelse.«

Stormuftien var den åndelige palæstinensiske leder i Jerusalem mellem 1921 og indtil sin flugt i 1937, og han var også antisemit og antageligvis også eliminationalist. Han stod bag pogromer i det daværende Palæstina i 1929 og 1936, han støttede Hitlers magtovertagelse, og han holdt møder med udsendte fra den nazistiske »jøde-specialist« og senere folkemorder, Adolf Eichmann. Da briterne – som dengang regerede Palæstina som et mandatområde – eftersøgte ham, flygtede han og endte i Irak, hvor han i 1941 stod bag et mislykket pro-nazistisk kup.

»Land for land ... skridt for skridt«

Stormufti Haj Amin al-Husseini flygtede videre til Europa og endte i november 1941 i Berlin, hvor han 28. november for første gang mødte Hitler.

Ifølge den fremmeste historiker af optakten til Holocaust, amerikaneren Christopher Browning, fastslog Hitler ved dette møde, at han ville udrydde samtlige jøder, han ville »land for land ... skridt for skridt « rydde Europa for jøder, og når tyskerne også havde erobret Palæstina, ville han »eliminere det jødiske element« i området.

Ordlyden fremgår af samtidige tyske referater fra mødet, og det var altså Hitler, som orienterede stormuftien om jødeudryddelse, ikke stormuftien som overtalte Hitler.

Kronologien taler også imod Netanyahus historieforklaring. I juni 1941 begyndte de nazistiske »Einsatz«-grupper konsekvent af udrydde jøderne i takt med den tyske fremrykning i sovjetisk territorium, og da Hitler og stormuftien mødte hinanden, havde grupperne allerede dræbt 136.421 jøder i de baltiske lande, og i Ukraine havde massakren på 33.771 jøder i Babi Yar fundet sted.

Den endelige udslettelse

I den nazistiske topledelse havde man siden juli talt om »den endelige løsning på det jødiske problem,« og de første forsøg med Zyklon-B gassen i Auschwitz havde allerede fundet sted. Så udryddelsen og planlægningen af meget mere udryddelse var i fuld gang, da Hitler og muftien mødte hinanden.

Stormuftien fortsatte med at støtte Hitler og opfordre muslimer til at kæmpe for Hitler, og han var fuldt ud vidende om Holocaust og besøgte også koncentrationslejre, og efter krigen søgte han tilflugt i Beirut og undslap den krigsforbryderretssag, som han skulle have haft.

Haj Amin al-Husseini var en kedelig karl, er de fleste historikere enige om, og Netanyahu har en pointe i at kæde ham sammen med eliminationalistisk antisemtisme og også anklage palæstinenserne for ikke i tilstrække grad at tage afstand fra ham.

Men det var ikke stormuftien, som fik Hitler til at udrydde Europas jøder.

Det fandt nazisterne på helt af sig selv.