Netanyahu og Abbas vil stoppe volden i Israel

På tærsklen til endnu en optrapning af volden går både Israel og den palæstinensiske ledelse i aktion. De vil forhindre flere dødelige angreb.

En ung palæstinsisk kvinde var i går med sin slangebøsse i forreste linje i et af utallige sammenstød med den israelske hær. Nu forsøger lederne på begge sider at køle konflikten ned. Foto: Mussa Qawasma Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Den israelske og palæstinensiske regering er blevet enige om noget: Bølgen af vold skal stoppes.

Ingen af de to parter har interesse i at se en ny intifada bide sig fast: Israel, fordi det vil koste endnu flere uskyldige borgeres menneskeliv. Den palæstinensiske regering, fordi resultatet af en voldelig konflikt med Israel kan ende i en så massiv destabilisering af Vestbreddens institutioner, at Selvstyret falder sammen.

Derfor præsenterer begge parter, uafhængigt af hinanden, nye tiltag, der er designet til at kvæle både vold og frustration. »Vi har taget en række beslutninger i Sikkerhedskabinettet, som skal dæmme op for volden. Især i Jerusalem,« siger Gilad Erdan, Israels minister for indenrigssikkerhed.

1.400 betjente udstationeres bl.a. på grænsen mellem den østlige og vestlige del af Jerusalem, og 300 sikkerhedsvagter skal vogte byens busser:

»Det er umuligt at forhindre alle Østjerusalems 300.000 palæstinensere at færdes i den vestlige del af byen. Men vi kan skabe en situation, hvor dem, der kører fra øst til vest, bliver tjekket på en grundigere måde,« siger Gilad Erdan.

Begravelses-uro skal forhindres

I Jabal Mukaber-nabolaget, hvor mange af de seneste ugers palæstinensiske gerningsmænd kommer fra, bliver alle indbyggere tjekket på vej mod den jødiske del af byen.

»Det er ingen løsning, og i virkeligheden er det en deling af byen mellem øst og vest,« siger Zahava Galon, formand for partiet Meretz.

Hun argumenterer, at en stor del af den vrede og vold, der kommer fra den palæstinensiske del af Jerusalem, skyldes Israels fortsatte besættelse af Østjerusalem.

»At inddæmme Østjerusalem er populisme, og ikke nogen holdbar løsning. Lad os sige, at det stopper angrebene nu. Men alle ved de vil vende tilbage senere, hvis der ikke findes en langsigtet løsning,« siger hun.

Blandt de andre israelske tiltag er, at ingen af de døde palæstinenseres lig vil blive udleveret til familierne de kommende dage – for at forhindre begravelser og de demonstrationer, der typisk følger den slags ceremonier.

Abbas under hårdt pres

På den palæstinensiske regerings side er det andre midler, der bliver taget i brug for at stoppe volden. Præsident Mahmoud Abbas, der er under hårdt israelsk pres for at stoppe de mange opfordringer til vold mod israelere i de palæstinensiske medier, har givet Vestbreddens journalister nye retningslinjer i form af et brev fra det palæstinensiske kommunikationsministerium.

I brevet forbyder ministeriet de palæstinensiske journalister at skrive om de palæstinensere, der begår angreb på israelere. Kun den officielle version kan bruges i medierne.

Samtidig forbydes palæstinensiske journalister at citere fra palæstinensiske politikeres interview til israelske medier.

»Forklaringen er enkel,« siger den israelske analytiker Jacky Hugi.

»Det handler ikke om Israel. For det palæstinensiske selvstyre handler det om, at gaden og regeringen taler med samme tunge, så man undgår splittelse og mere frustration,« siger han.

Begge parter i konflikten anser de kommende dage for afgørende. Her vil det vise sig, om det lykkes de to regeringer at få dæmpet volden med de nye tiltag.