Netanyahu lover »voldsom israelsk reaktion« efter angreb

To palæstinensere fra Østjerusalem myrdede mindst fire israelere med pistoler og økser i et angreb i en synagoge tidligt tirsdag. Netanyahu lover »en voldsom israelsk reaktion«.

Israelske redningsfolk ved synagogen i Jerusalem. Fold sammen
Læs mere
Foto: ABIR SULTAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Israel opfatter det seneste Jerusalem-angreb som en voldsom optrapning. To palæstinensiske mænd fra nabolaget Jabal Mukaber i Østjerusalem trængte tidligt tirsdag morgen ind i en synagoge under den daglige morgenbøn, Shacharit, i det religiøse Har Nof kvarter i den vestlige del af byen. Her dræbte de mindst fire israelere og sårede 13 andre inden de selv blev skudt af israelsk politi.

De to gerningsmænd Ghassan abu jamal og Udai abu Jamal er fra Østjerusalem. Ghassan arbejdede ifølge israelske medier i en grønthandel tæt på Kehilat Yaakov synagogen. Ifølge øjenvidner ankom begge mænd til synagogen med håndvåben og råbte Allahu Akbar før de løb ind i selve synagogen.

Hamas i Gaza bifalder terrorangrebet og kalder det for »en naturlig reaktion på Israels angreb mod de hellige steder i Jerusalem«.

Hamas har ikke taget ansvar for angrebet. Det har den militære gren af PFLP, Folkefronten til Palæstinas Befrielse, der også opererer i Jerusalem området og som stod bag mordet i 2001 på daværende israelske turistminister Rehavam Zeevi på et hotel i Jerusalem.

»Det er også gengældelse for likvideringen af den palæstinensiske buschauffør,« siger Hamas ' talsmand Sami abu Zuhri og hentyder til den palæstinensiske buschauffør, der blev fundet død i en parkeringskælder i Jerusalem, søndag.

Ifølge Israels patologiske institut, Abu Kabir og en patolog, der arbejder på vegne af de afdøde palæstinensers familie, er der ikke fundet tegn på nogen kriminel handling i forbindelse med buschaufførens død. Rapporten fra Abu kabir fastslår, at der er tale om selvmord. Men på gadeplan blandt palæstinenserne og i samtlige palæstinensiske medier beskrives chaufførens død som en »likvidering og et mord« øjensynligt foretaget af ekstremistiske jøder.

 

Israels premierminister Benjamin Netanyahu beskylder både Hamas og den palæstinensiske præsident Maghmoud Abbas for at stå bag angrebet.

»Synagoge-angrebet er et direkte resultat af opfordringer til vold fra Hamas og præsident Mahmoud Abbas,« sagde Netanyahu kort tid efter angrebet.

»Vi vil svare igen med hård hånd efter det brutale mord på jøder, der kommer for at bede,« skriver den israelske premierminister på sin Twitter konto.

Netanyahu har indkaldt til ekstraordinært møde i sikkerhedskabinettet tirsdag eftermiddag for at drøfte den seneste udvikling i Jerusalem. Byen har været præget af voldelige sammenstød siden kidnapningen af tre jødiske teenagere og den efterfølgende kidnapning af en palæstinensisk teenager i juni 2014. I løbet af de seneste uger har palæstinenserne igangsat en såkaldt bil-intifada kampagne på sociale medier, hvor palæstinensere opfordres til at forsvare de muslimske helligdomme i Jerusalem ved at køre israelere ned, eller rette andre angreb mod byens israelske befolkning. Rabbiner Yehuda Glick, en af de mest fremtrædende fortalere for jødisk adgang til Tempelpladsen i Jerusalem blev forsøgt myrdet for mere end to uger siden af en palæstinenser fra Abu Tor, og foruden daglige knivstikkerier og stenkast mod busser og biler, er er fodgængere blevet kørt ned i tre forskellige angreb.

Mahmoud Abbas har i dag udsendt en erklæring, hvor han specifikt fordømmer dagens angreb og angreb på civile generelt set. Israelske politistyrker har arresteret ni palæstinensere i Jabal Mukaber nabolaget i løbet af formiddagen. Det har ført til sammenstød mellem politiet og palæstinensere på stedet.