Netanyahu kigger nu mod venstre

Benjamin Netanyahu holder muligheden for at danne en bred samlingsregering hen over den politiske midte åben – til stor frustration for den yderste israelske højrefløj.

Siden valget er retorikken de politiske modstandere imellem blevet dæmpet. Det ser iagttagere som tegn på, at Benjamin Netanyahu og centrum er ved at forberede sig på at danne regering. Foto:Jack Guez/AFP Fold sammen
Læs mere

JERUSALEM: Intet er afgjort endnu, og Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har stadig mulighed for at danne to forskellige regeringer i løbet af de to kommende uger. Den ene, en højreorienteret regering med de ortodokse og partierne til højre for hans eget Likud-parti. Den anden, en bred samlingsregering med Den Zionistiske Blok og andre midterpartier.

Hvis opførslen de seneste dage fra Den Zionistiske Bloks politikere er tegn på, hvad Netanyahu ikke fortæller offentligheden, bevæger Israel sig måske mod dannelsen af en national samlingsregering, hvor Likud og Den Zionistiske Blok vil stå side om side.

Den Zionistiske Bloks politikere har de seneste uger ændret attitude. Fra at kalde Netanyahu de værste ting og bagtale ham som manden, der ødelægger Israels forhold til omverdenen, er Den Zionistiske Bloks politikere blevet stumme. De udtaler sig om Iran, om Islamisk Stat og det usædvanlige israelske regnvejr i april. Men de kritiserer ikke Netanyahu, og udelukker ikke længere, at de vil sidde i regering med valgets sejrherre.

 

Deres rungende tavshed om forhandlingerne og den manglende kritik af Netanyahu tolkes i Israel som zionistblokkens signal om, at man venter på premierministerens telefonopkald og invitation til regerings­forhandlinger.

Ingen enighed med højre

Officielt har partileder Yitzhak Herzog ikke modtaget noget opkald fra Netanyahu endnu, men det faktum, at Netanyahu endnu ikke er nået til enighed med to af højre­fløjens kernepartier, Naftali Bennetts »Det Jødiske Hjem«, og Avigdor Liebermans »Israel Beitenu«, antyder, at Israels premier­minister også holder døren åben for en samlingsregering. Han har indtil videre undladt at give poster til udenrigsminister Lieberman og Naftali Bennett. Måske i virkeligheden et tegn på, at Netanyahu allerhelst vil undgå at gøre dem til partnere i den kommende regering. I øjeblikket har han chancen for at tage det skridt, fordi både Bennett og Lieberman havde et forholdsvist dårligt valg for snart en måned siden.

Netanyahu kender de internationale forventninger til den kommende israelske regering. Presset fra EU og USA om at opnå et gennembrud i forhandlingerne med palæstinenserne vil tage til, og grundet det dårlige personlige forhold til USAs præsident, Barack Obama, risikerer Netanyahu at stå alene uden USAs beskyttende vetoret i FN-sammenhæng, hvis han vælger at danne en yderligtgående højreregering.

Den israelske premierminister ved godt, at presset på Israel vil blive tungere, jo længere han drejer mod højre. Israel vil blive et lettere offer for de internationale kritikere. Boykot-bevægelsen vil få medvind, og det fokus, palæstinenserne ønsker at placere på bosættelserne, vil komme af sig selv. En regering, hvor hans eget Likud-parti er den moderate faktor, vil ikke være i stand til at nå en aftale med palæstinenserne. Den vil ikke engang kunne føre forhandlinger om kerne-emnerne mellem Israel og palæstinenserne.

Samlingsregering frister

Derfor er Netanyahu fristet af tanken om en samlingsregering. Med Den Zionistiske Blok indenfor, og Yitzhak Herzog som udenrigs­minister vil Netanyahu få et figenblad, som han kan holde op for det internationale samfund samtidig med, at han fører sin egen politik langt hen ad vejen. Han kan forhandle med palæstinenserne uden at nå resultater, og han kan udvide bosættelserne med argumenter om naturlig vækst, uden at regeringen vælter.

Men det vigtigste for Netanyahu er, at han vil være i stand til at overleve med sådan en regering og stadig sidde på posten, når USA vælger ny præsident. Hans håb er, at Obama vil blive afløst af en republikansk præsident, så forholdet mellem de to lande kan bringes på ret køl igen, og at kritikken fra USA vil stilne af til den tid.

I løbet af den seneste uge har Den Zionistiske Blok i Israel, trods løfter inden valget, placeret sig som en reel politisk mulighed for Netanyahu. Han skal bare blot ringe til Herzog.