Netanyahu har måske spillet sine kort forkert: Arabere kan afgøre valget i Israel

De arabiske vælgere udgør kun en femtedel af de stemmeberettigede indbyggere i Israel, men i det nervepirrende tætte parlamentsvalg kan de alligevel komme til at afgøre, hvem der skal løbe med sejren.

Premierminister Benjamin Netanyahu har lagt en retorisk hård linje over for arabiske israelere op til parlamentsvalget i Israel. Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS COEX/AFP/RITZAU SCANPIX

Benjamin Netanyahu har ikke holdt sig tilbage under den israelske valgkamp. Forud for parlamentsvalget, som finder sted om tre uger, har premierministeren gentagne gange langet ud efter Israels stemmeberettigede arabere.

Han har sagt, at de vil »ødelægge Israel«, som i øvrigt er en stat »kun for jøder – og ingen andre«, og at hans politiske modstandere ønsker at »give« dele af landet væk til araberne. Det parti, som han har allieret sig med under valgkampen, har kaldt araberne for deres fjender og svoret, at de vil smide dem ud af landet.

Men dén taktik kan nu vise sig at give alvorlig bagslag for Benjamin Netanyahu. For med kun tre uger tilbage af det tætte parløb mod parlamentsvalget, kan det blive de stemmeberettigede arabere i Israel, som afgør, hvem der skal vinde valget.

Ifølge meningsmålingerne er der dømt nærmest dødt løb mellem det nyopstartede parti Blå og Hvid – opkaldt efter farverne i det israelske flag – og Netanyahus Likud-parti, som har siddet i regering siden 2009. Fortsætter det tætte ræs helt frem til valgdagen, kan det blive et marginalt antal vælgere, der kommer til at afgøre valget, skriver The New York Times.

Her kommer araberne i Israel ind i billedet. Mens et arabisk mindretal som druserne hidtil har støttet de israelske partier på højrefløjen, viser meningsmålinger fra University of Maryland nu, at de har vendt sig mod Netanyahu.

Hans hårde retorik mod arabere kan også have haft en anden uønsket effekt: De palæstinensere, der er født i Israel og derfor har ret til stemme, kan i år dukke op ved stemmeboksene i relativt større mængder, end de plejer at gøre ved valgene i Israel, viser meningsmålingen fra University of Maryland.

Samtidig kan de to arabiske partier i det israelske parlament Knesset ende med at være dem, der skal udpege den nye premierminister. De vil formentlig pege på Benny Gantz fra partiet Blå og Hvid.

»Lige nu ser det ud til, at denne strategi arbejder imod Netanyahu, og ikke med ham,« siger Shibley Telhami, direktør for University of Marylands afdeling for meningsmålinger, til The New York Times.

Men intet er sikkert endnu. Benjamin Netanyahu benyttede sig af en lignende taktik, da han i 2015 vandt det seneste valg i Israel. Dengang holdt han vælgermøder i ulovlige bosættelser på den israelsk besatte vestbred og sagde blandt andet på valgdagen, at arabere blev kørt i masser af busser til valgstederne for at stemme ham ud af regeringen – og det fik de israelske vælgere på højrefløjen til stemmeboksene.

Men i år har de arabiske politikere grebet Netanyahus gamle taktikker, og Ayman Odeh og Ahmad Tibi har lavet valgkampagner, hvor de står smilende foran busser og opfordrer deres vælgere til at »flokkes mod stemmestederne«:

Endnu kan meget nå at ske, inden valget i Israel afgøres. The New York Times har også talt med en række arabiske vælgere – som typisk identificerer sig som palæstinensere med israelske pas – som slet ikke vil stemme.

For dem er alternativet til Netanyahu nemlig ikke nødvendigvis bedre. Frontfiguren for Blå og Hvid, Benny Gantz, er tidligere stabschef i det israelske forsvar (IDF) – og det betyder, at han har deltaget i krige mod palæstinenserne. I sin valgkampagne bryster han sig blandt af, hvor mange »terrorister« han dræbte i Gaza-krigen i 2014 (videoen tæller op til 1.374).

»Gantz startede sin kampagne med en indrømmelse af krigsforbrydelser,« siger én vælger, Majd Kayyal, til The New York Times.

Derfor vil den 28-årige araber fra Haifa slet ikke stemme:

»Jeg går ikke op i, hvilket instrument der skal bruges til at undertrykke mig.«