Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Kærlighed og ægteskab har indtil nu været et spørgsmål om »gode partier«, sat op af en professionel Kirsten Giftekniv. Unge mennesker er ikke blevet betroet at finde sin egen livsledsager. Dem, der alligevel gjorde det, er ideligt blevet hængt ud som løse på tråden - og tusindvis af egyptiske film har i årtier fortalt historier om, at kvinder, der har valgt sin egen kæreste, i sidste ende uafladeligt ender i sølet som prostitueret, som kriminel, som enlig mor, som ulykkelig - eller en kombination af det hele.
Nu ser disse traditioner ud til at være ved at få et skud for boven. De personlige annoncer har holdt sit indtog i kvindemagasiner, visse aviser og på flere og flere arabiske websider. Det er dog mest mænd, der søger i håb om, at de rigtige piger vil svare. Kvinder, der vil benytte sig af web-dating anses nemlig stadig for at være lidt lette på tråden og i hvert fald desperate for at blive gift. Og hjemlandets kultur fornægter sig heller ikke i den nye modestrømning.
»28-årig søger ægtefælle med slør. Hun vil få tilladelse til at fortsætte med at arbejde efter giftermålet«, lyder det i en annonce i De Forenede Arabiske Emirater.
Et andet sted udtrykker en 36-årig syrisk regeringsansat sine drømmes mål som en »høj, lyshudet og grøn-øjet jomfru fra Libanon eller Marokko.« Kvinder fra disse to lande anses for at være de smukkeste i den arabiske verden.
Traditionalister og religiøse lærde er generelt stærke modstandere af den nymodens trend. Flere imamer har udstedt Fatwas imod sådanne personlige annoncer, fordi de kan »medføre problemer og føre til djævelskab«, som en islamisk lærd fra Kuwait skrev på en islamisk webside.I Saudi-Arabien, hvor adskillelsen mellem kønnene er gennemført til næsten perfektion, kunne der måske være god brug for en dating-website. Her er der ingen chance for kvinder for at møde unge mænd i det offentlige liv, ja visse steder er det endog blevet forbudt for kvinder at drikke kaffe på offentlige cafeer. Det gælder f.eks. i bjergbyen Taif, blot et par timers bilkørsel fra Jedda og Mekka. Her har den globalt populære amerikanske kaffekæde Starbucks måttet dreje nøglen om af mangel på kunder. Uanset at kaffebaren naturligvis havde indrettet en såkaldt »familieafdeling« efter alle kunstens regler. Kvinder, der måtte ønske at gå ud sammen med veninder - eller med mænd fra den nærmeste familie - skal sidde i familie-sektionen for ikke at komme i nærheden af fremmede mænds blikke.
Men i Taif anses kaffebarer for at være et dekadent udtryk for at være faldet på halen for en vestlig kultur. Og de burde forbydes.
»Vi må boykotte amerikanske produkter. Disse kaffebarer er steder for begge køn, selv om der er sat vægge op imellem kønnene. Der er musik, der larmer hele tiden. Alle disse synder forsamlet på ét sted, det bør vi forbyde,« siger en kvindelig universitetsstuderende ifølge den Saudi-Arabiske Arab News.
Andre kvindelige medstuderende er nysgerrige efter at prøve en kaffebar, men familien siger nej.
»Det er en social grænse. Det siges her, at hvis en pige vil have en kop kaffe, så må hun drikke den i sit eget hjem eller helt lade være med at drikke den,« hedder det.Er der noget så skønt som en kakofoni af muezzin'er, der klokken fem om morgenen i en disharmonisk kanon kalder til bøn fra minareternes skrattende højttalere? Ja, det er der bestemt, mener den egyptiske religionsminister, Mahmud Hamdi Zaqzuq.
Han synes absolut ikke, at det er nogen fryd for øret, når muezzinerne ved Cairos 4000 moskeer og bederum reciterer azan (kalden til bøn) fem gange om dagen. Ofte ikke på samme tid, og ikke altid med en stemme, der også kunne gøre sig i et mandskor. Derfor har Zaqzuq foreslået, at man med teknikkens hjælp indfører en ensartet kalden til bøn i den egyptiske hovedstad. Sådan, at samtlige moskeer via et trådløst netværk gjalder den samme azan ud med den samme stemme, på præcis samme tid og med præcis samme (lavere) volumen.
Den går ikke, siger den religiøse højrefløj. Den mest radikale del kalder det direkte en amerikansk konspiration mod islam, mens andre er alvorligt bekymrede for, at det er første skridt på vejen til at afskaffe morgenbønnen.
Zaqzuq afviser protesterne som vrøvl og henviser til, at han dagligt får klager fra beboerne i Cairo over larmen fra minareterne.
I hele Egypten med sine 70 mio. indbyggere er der omkring 90.000 moskeer. De nye planer kan komme til at gå ud over 200.000 muezziner, som er ansat af moskeerne til at kalde til bøn på grund af deres kønne stemmer.
Planerne om en standardiseret azan i Cairo vil koste omkring en mio. egyptiske pund (ca. 132.000 euro). Ideen menes at stamme fra Tyrkiet.