Nepals premierminister: Dødstal kan nå 10.000

De nepalesiske myndigheder fortsætter med at hæve dødstallet efter weekendens jordskælv, og ifølge landets premierminister kan det nå så højt som 10.000.

Foto: SEDAT SUNA. En lokal kvinde græder foran et bål, hvor nogle af ofrene for jordskælvet bliver brændt efter lokale begravelsesskikke.
Læs mere
Fold sammen

NEPAL: På tredjedagen efter det voldsomme jordskælv i Nepal fortsætter myndighederne med at bjærge lig fra murbrokkerne af de sammenstyrtede bygninger.

Officielt er 4.349 personer nu omkommet ved jordskælvet, der målte 7,9 på richterskalaen. Men ifølge landets premierminister, Sushil Koirala, kan op mod 10.000 personer have mistet livet, siger han til nyhedsbureauet Reuters.

Samtidig svinder håbet for at finde flere overlevende. 72 timer er den rum tid, de fleste kan overleve uden vand, og det tidsrum blev overskredet tirsdag morgen, hvorfor det bliver mere og mere usandsynligt at finde overlevende.

Det får dog ikke redningsarbejderne til at stoppe eftersøgningen, siger Lisa Henry, katastrofechef hos Folkekirkens Nødhjælp, til Berlingske.

»Det er et svært arbejde, for det er kaotisk. Der er altid historier om dem, der overlevede, fordi der var en dråbe vand eller noget mad. Så der kommer en periode, hvor man vil blive ved med at lede efter folk,« siger Lisa Henry.

Der er fortsat store områder i det bjergrige land, hvor myndighederne ikke har et reelt overblik over katastrofens omfang, og derfor frygter myndighederne såvel som internationale nødhjælpsorganisationer, at der fortsat er mange døde, der for nuværende ikke indgår i statistikkerne.

I mellemtiden stiger utilfredsheden blandt indbyggerne i Nepal, der er frustrerede over myndighedernes håndtering af situationen. Ifølge The Guardian opfatter man regeringens reaktion som »langsom« og »utilstrækkelig«.

Og de nepalesiske myndigheder har da også mange hovedpiner at kæmpe med: De forsøger fortsat at finde midlertidigt tag over hovedet til de tusinder, der har fået deres hjem ødelagt ved weekendens skælv, og som i øjeblikket er henvist til at sove på fliser, gader og i parker under åben himmel.

Der er mangel på drikkevand og mad i de hårdest ramte områder, og samtlige hospitaler i landet er overbelagt. Der er samtidig akut mangel på sengepladser og medicin.

FN anslår, at otte millioner mennesker blev berørt af weekendens jordskælv, der var det kraftigste i Nepal i 81 år.