Nepal runger af jubel og gråd efter historisk jordskælv

Jagten på overlevende fortsætter, efter at det værste jordskælv i 80 år og adskillige efterskælv i weekenden ramte Nepal. Mindst 3.200 har mistet livet, og flere historiske bygningsværker ligger i ruiner.

Redningsarbejderne leder stadig efter savnede i ruinerne i Nepals hovedstad, Kathmandu. Håbet for at finde overlevende efter jordskælvet svinder time for time. Foto: Carl Whetham
Læs mere
Fold sammen

BEIJING: Jubel og gråd kan stadig høres i Kathmandus gader. Jubel, når familiemedlemmer genforenes, eller overlevende graves fri af bunkerne af sammenstyrtede bygninger. Gråd, når håbet om liv blandt murbrokkerne forsvinder.

Jordskælvet, der lørdag ramte Nepal, har kostet menneskeliv så langt væk som i nabolandene Indien, Bangladesh og Kina. Men værst er ødelæggelserne i bjergrige og fattige Nepal, hvor myndighederne stadig kæmper med at få det fulde overblik over tragediens omfang.

Sikkert er det dog, at det står langt værre til end først antaget. Rystelsernes epicenter var mellem landets to største byer, Kathmandu og Pokhara. Hovedstadsområdet tæller omkring tre millioner indbyggere og er blandt de hårdest ramte regioner.

Mindst 700 har mistet livet alene i Kathmandu. Byens hospitaler er overfyldte af sårede og indbyggere, der forsøger at finde familiemedlemmer.

Jordskælvet, der målte 7,9 på Richterskalaen, var det voldsomste i Nepal i over 80 år og sendte rystelser hele vejen til Himalayabjergenes top, hvor mindst 17 personer er omkommet i laviner.

De seneste par dage er dødstallet steget støt og rundede mandag morgen 3.200, mens omkring 6.500 andre er kommet til skade. Antallet af omkomne er dog sandsynligvis højere. De fleste informationer stammer på nuværende tidspunkt fra de største byer, forklarer Lex Kassenberg, som er landechef for organisationen Care International, til CNN:

»Men hvis man ser på jordskælvets bredde, er mange landområder også blevet ramt. De informationer, vi har fået, er, at 80 procent af husene i de områder er blevet ødelagt,« fortæller han.

Nepals mangelfulde infrastruktur gør det vanskeligt at nå hurtigt ud til alle egne og landsbyer. Enkelte sten- eller jordskred kan afskære hele områder i timer eller dage. Og det kan meget vel vise sig at være forskellen på liv eller død. De første to-tre døgn efter et jordskælv er altafgørende. Efterfølgende svinder håbet om at finde overlevende i murbrokkerne drastisk ind.

»Efter et jordskælv har vi cirka 72 timer til at redde folk ud af sammenstyrtede bygninger og ruiner, ellers dør folk af iltmangel og mangel på vand. Så det er absolut afgørende, at bjergnings- og livredningsindsatsen får et markant nøk opad,« siger Jonas Keiding Lindholm, vicegeneralsekretær i Red Barnet.

Billeder fra Kathmandu viser, hvordan lokale indbyggere har kastet sig ud i en desperat kamp mod uret for at finde overlevende i byens mange ruiner. Hele ejendomme og boligkomplekser er blevet forvandlet til bunker af støv, jern og beton.

Redningsarbejdet bliver ikke nemmere af, at efterskælv jævnligt ryster landet. Et kraftigt efterskælv, der målte 6,7 på Richterskalaen, skabte i går fornyet panik i den katastroferamte hovedstad. Byens lufthavn, der for en stund genåbnede efter lørdagens jordskælv, måtte endnu en gang lukke ned, da efterskælvet ramte.

Hjælp fra hele verden

International assistance og opbakning er de seneste dage strømmet mod Nepal. Indien sendte allerede lørdag tre fly med nødhjælpspersonale af sted, mens flere fly med medicin, fødevarer og andet redningsudstyr ankom i går.

»Mine elskede brødre og søstre fra Nepal, Indien står ved jeres side i jeres sorg,« udtalte Indiens premierminister, Narendra Modi, i går.

Kina var ligeledes hurtig til at sende et redningshold på 62 personer til nabolandet, mens også USA, England, Frankrig og EU har lovet at støtte nødhjælpsarbejdet. Den danske regering har bevilget fem millioner kroner, som danske nødhjælpsorganisationer kan bruge til hjælpearbejde i Nepal.

Udenrigsministeriet har endnu ikke fået kontakt til alle de danskere, der befandt sig i Nepal under jordskælvet. Ødelagte kommunikationsforbindelser gør det svært at få kontakt til dem, der befinder sig uden for storbyerne.

Ministeriets borgerservice sendte søndag tre medarbejdere til Nepal for at hjælpe med at afklare, hvor de mellem 200 og 400 danskere, der menes at opholde sig i landet, befinder sig. Der er ingen meldinger om danskere blandt de omkomne eller sårede, men flere står uden tag over hovedet, fordi deres hotel er styrtet sammen. Ambassaden i Kathmandu har derfor givet midlertidig husly til 30 danske turister.

Omfanget af den menneskelige tragedie forårsaget af jordskælvet står mere og mere klart. Det samme gør det, at også Nepals kulturarv er et offer for ødelæggelserne.

Buddhistiske og hinduistiske templer samt steder og bygninger på FNs liste over verdenskulturarv ligger nu i ruiner. Det 50 meter høje Dharahara-tårn i hovedstaden kollapsede fuldstændigt. Det populære turistmål styrtede sammen, mens mindst 180 besøgende var på vej op ad de mange trin til tårnets top. Også i den gamle bydel i den tidligere hovedstad, Bhaktapur, er berømte bygningsværker blevet helt eller delvist ødelagt.