Nemtsovs venner afviser spor i mordsag

Vrede blandt kaukasiske islamister skulle være årsag til mordet på politikeren Boris Nemtsov. Hans venner afviser og anklager myndighederne.

Der bliver fortsat lagt blomster på det sted nær Kreml, hvor opppositionspolitikeren Boris Nemtsov blev dræbt. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEI CHIRIKOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mistroen til myndighedernes forklaringer og arrestationer af muslimske kaukasiere, der mistænkes for mordet på oppositionspolitikeren, Boris Nemtsov, bliver mødt med stærk mistro af hans støtter.

Fem mænd fra Kaukasus-regionerne Tjetjenien og Ingusjetien er blevet anholdt i det forløbne døgn, og af dem kommer de tre fra Tjetjenien, mens to er fra naborepublikken Ingusjetien.

De tre fra Tjetjenien angives ifølge BBC til at være Zaur Dadayev og Anzor Gubashev samt Gusbashevs lillebror, Shagid.

De to fra Ingusjetien skulle være Ramazan Bakhayev og Tamarlan Eskerkhanov.

Zaur Dadayev har desuden ifølge BBC tilstået sin medvirken i mordet.

En sjette mistænkt gerningsmand, Beslan Shavanov, sprængte ifølge CNN sig selv i luften, da politiet i Tjetjeniens hovedstad, Grosnij, søndag aften stormede den bygning, han opholdt sig i.

Det russiske politi har med anholdelserne spillet det islamistiske kort, og fjernet søgelyset fra russiske myndigheder og politiske cirkler, som Nemtsovs støtter mener, er de, der står bag drabet. Det er dog blevet tilbagevist fra Kreml, men Ilya Yashin, der er næstformand i Boris Nemtsovs oppositionsparti, siger til Reuters:

»Vores værste frygt er blevet til virkelighed. Manden, der trykkede på aftrækkeren, får skylden, mens de, der rent faktisk bestilte mordet, går fri.«

Det spor, som efterforskningen følger, peger ifølge myndighederne mod islamistisk vrede over Boris Nemtsovs støtte til det franske satiriske tidsskrift Charlie Hebdos Muhammedtegninger.

Mordsagen har desuden fået et ekstra element efter, at den tjetjenske leder Ramzan Kadyrov, der betragtes som Putins mand, ifølge BBC har udtalt, at Zaur Dadayev var en from muslim, der blev chokeret over de tegninger, som Charlie Hebdo offentliggjorde.

Ilya Yashin, næstformanden i Boris Nemtsovs parti siger ifølge BBC, at han ikke mener, at Nemtsovs mordere skal søges uden for Rusland:

»Jeg tror, at de, der organiserede mordet, er i Rusland, og jeg tror, at de er i den russiske regering,« lyder det fra Ilya Yashin.

Ledelsen i efterforskningen betragter ifølge BBC drabet på den 55-årige Nemtsov som et lejemord.

Samtidig bliver der fra flere sider stillet spørgsmål ved myndighedernes rolle.

Et af de punkter, der ifølge Reuters bliver peget på, er, hvorfor det tog 11 minutter, før der ankom en politibil til drabsstedet på en bro få hundrede meter fra det bevogtede Kreml, og på et sted hvor overvågningskameraer hænger tæt.

Hvordan kunne nogen slippe af sted med at affyre seks skud og derefter forsvinde, lyder det?

Samtidig har flere af Nemtsovs venner over for Reuters tilkendegivet, at de er overbeviste om, at Nemtsov lige som andre oppositionspolitikere blev overvåget af myndighederne.

Lev Ponomaryov, oppositionsaktivist og støtte af Nemtsov, fortæller til Reuters, hvordan han 29. marts havde aftalt at mødes med USAs tidligere ambassadør i Moskva, Michael McFaul, og at det russiske NTV allerede stod og ventede på dem, da Michael McFaul ankom.

Ilya Yashin fortæller til Reuters om, hvordan hun skulle mødes med en udenlandsk diplomat på en restaurant, men at direktøren kom hende møde og fortalte, at sikkerhedstjenesten havde været der, og havde installeret lytteudstyr.

Derfor lyder spørgsmålet fra hans støtter i følge Reuters, hvordan Boris Nemtsov kunne blive skudt ned, uden myndighederne øjeblikkeligt var klar over det.