Nej, du er ikke inviteret til prisfest

Hæng smokingen i skabet. Efter en uges spekulation står det klart, at tre ledere af EUs institutioner modtager nobelprisen.

Lederne af EU-kommissionen, Det Europæiske Råd og EU-Parlamentet, d’herrer Jose-Manuel Barroso (th=, Herman Van Rompuy (tv) og Martin Schulz, vil repræsentere 500 mio. prismodtagere ved nobeluddelingen. Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Nobels Fredspris uddeles i Oslo den 10. december vil det være tre mænd fra EUs institutioner, der møder op i deres stiveste puds for at modtage den estimerede pris.

Lederne af EU-kommissionen, Det Europæiske Råd og EU-Parlamentet, d’herrer Jose-Manuel Barroso, Herman Van Rompuy og Martin Schulz, vil repræsentere 500 mio. prismodtagere.

Herman Van Rompuy kommenterede torsdag planerne på Twitter:

- Det er en enorm ære for vores lande, vor institutioner og frem for alt for vores borgere. Jeg håber, at alle EUs lands- eller regeringsledere vil være I stand til at deltage i festlighederne i Oslo i december, skrev han.

Penge til velgørenhed

Det står endnu ikke klart, hvem der skal levere takketalen. Og ifølge Reuters er der endnu ikke sat modtager på pengene, som forventes at blive givet videre til velgørenhed. Nobels Fredspris er på ti millioner svenske kroner.

EU får Nobels Fredspris for sit 55 år lange arbejde med at ændre Europa fra et ”kontinent af krige til et kontinent af fred”, som det hed i begrundelsen. At EU får prisen netop nu, ses af mange som et forsøg på at højne EUs legitimitet i en tid med protester, krise og truende euro-kollaps.

At hele tre personer vil møde op for at modtage prisen vidner imidlertid om, siger kritikere til Reuters, den manglende smidighed og de evige flade kompromiser, som også kendetegner EU-systemet – igen ifølge kritikerne.

Nobels Fredspris gik senest til en organisation i 1999, hvor Læger Uden Grænser vandt den.

Ofte, når en organisation tildeles prisen, er der fra Nobel-komiteens side sat et ”ansigt på”. Det skete i 2005, hvor det international Atomagentur (IAEA) fik prisen, som blev personligt overrakt til den daværende direktør Mohamed Elbaradei.