Nedsat straf for at afsløre hemmelig agent

Præsident Bush beskyldes for at hæve sig selv og sin rådgiver, »Scooter« Libby, over loven ved at ophæve hans fængselsstraf, men der er glæde i hans konservative bagland.

<a href='http://images.bm4.metropol.dk//276/276000/276000_original.jpg'>Se i stort format</a><br> Fold sammen
Læs mere

WASHINGTON: Præsident Bush har givet sin holdning til kende over for amerikanere, der afslører nationens egne hemmelige agenter og dermed bringer USAs sikkerhed i fare:

»Jeg føler ikke andet end forargelse og vrede imod dem, der svigter vor tillid ved at afsløre navnene på vores kilder. De er i mine øjne de mest skammelige forrædere.« Ordene tilhører præsident George H. W. Bush, den nuværendes far.

Sønnen, George W. Bush, har nu også givet sit syn til kende.

Mandag omstødte han straffen til sin tidligere rådgiver, Lewis »Scooter« Libby, der ellers var idømt to et halvt års fængsel for at have løjet over for FBI og en særlig anklager, der undersøgte den såkaldte Plame-affære.

I undersøgelsen kom det frem, at bl.a. Libby havde været med til lække identiteten på en hemmelig CIA-agent, Valerie Plame, til pressen. Det skete udelukkende for at hævne sig på hendes mand, der åbent havde kritiseret Irak-krigen.

Ifølge Plames CIA-godkendte vidneudsagn til Kongressen bragte lækagen hendes og dermed USAs udenlandske kilder informanter og spioner i fare og førte til, at netværket gik tabt, og hun selv måtte sige sit job op. Hun var en af CIAs ledende agenter i jagten på masseødelæggelsesvåben bl.a. i Irak og Iran. Ingen kunne dømmes for lækagen, fordi Libby løj og dermed beskyttede sig selv og andre i Det Hvide Hus, fastslog anklageren.

George W. Bush understreger, at Libby fortjener sin dom for at lyve, men ikke sin straf, som præsidenten kalder »overdreven«:

»Overdreven« straf
»Hvis en person ikke fortæller sandheden, især hvis han arbejder i regeringen og har offentlighedens tillid, må han holdes ansvarlig. Min beslutning om at omstøde hans fængselsdom efterlader stadig en hård straf. Det omdømme, han opnåede gennem sine år i offentlig tjeneste ... er ødelagt for altid. Hans kone og unge børn har også lidt under det.«

Præsidentens begrundelse er blevet modtaget med jubel i hans bagland.

»Jeg er meget glad påScooter Libbys vegne,« siger den republikanske præsidentkandidat, Fred Thompson, der er medlem af Libbys særlige støttebevægelse, der har samlet 30 mio. kr. ind til hans forsvar: »Jeg ved, at det er en stor befrielse for ham, hans kone og børn. Jeg har i lang tid opfordret til, at han benådes, men jeg respekterer præsidentens beslutning. Det vil tillade en god amerikaner, der har gjort meget for sit land, at genoptage sin tilværelse.«

New York Times nykonservative kommentator, David Brooks, roser Bush for at have udvist »fornuft«: Hans beslutning om at omstøde Libbys straf, men ikke hans dom, var helt rigtig. Den straffer Libby for hans løgne, men ikke for det blændværk af en politisk farce, der voksede op om ham. Den fjerner hans karriere, men ikke hans familie.«

Venner over loven
Uden for præsidentens bagland er der derimod vrede over strafnedsættelsen. Demokraterne beskylder Bush for at sætte sig selv og sine nærmeste over loven. Valerie Plames mand, Joe Wilson, siger, at »Det Hvide Hus er korrupt fra top til bund.« Men den mest opsigtsvækkende kritik kommer fra anklageren, der fik Libby dømt.

»Hr. Libby, en højtstående embedsmand og en erfaren advokat, løj gentagne gange og uden blusel om sager, der var centrale for en kriminel efterforskning vedrørende en afsløring af en hemmelig efterretningsofficers identitet,« siger Patrick Fitzgerald, der brugte tre år på at kulegrave sagen: »Han har ingen tegn vist på at fortryde sine handlinger, der i stor grad hæmmede efterforskningen.«

Anklageren afviser præsidentens vurdering om, at straffen var »overdreven«. Den er i tråd med gældende praksis, påpeger han. Et aktuelt eksempel er fra Alabama, hvor den tidligere guvernør netop er idømt syv års fængsel for korruption og for at have løjet om det. Ifølge dommen vægtede løgnen næsten lige så tungt som korruptionen i strafudmålingen. Nu kræver guvernørens advokater, at Bush også nedsætter straffen for deres klient, selv om han ikke er republikaner og tidligere toprådgiver i Det Hvide Hus, men demokrat:

»Han vil ikke behandles ligesom Paris Hilton, men han vil gerne behandles lige så fair som Scooter Libby,« siger advokaten Vince Kilborn.

Hotelarvingen Paris Hilton har netop afsonet en fængselsstraf for at køre uden kørekort og bliver altså hårdere straffet end Libby.

Ligesom sin far lovede præsident George W. Bush at slå hårdt ned på afsløringer af nationens agenter, da Plame-affæren eksploderede.

»Hvis nogen i administrationen var involveret, vil de ikke længere kunne blive i administrationen,« sagde han dengang igennem sin talsmand.

Retssagen mod Libby godtgjorde, at udover Libby var også spindoktor Karl Rove med til at lække agentens identitet. Vicepræsident Dick Cheney blev tillige nævnt som ophavsmand til lækagen. Libby slipper nu for fængsel. Rove og Cheney forbliver i administrationen.