Nazister ville dræbe Sveriges statsminister

Opsigtsvækkende tyveri af berygtet skilt fra KZ-lejren Auschwitz fører til svensk gruppe, der ville finansiere attentat mod statsministeren og angreb i Riksdagen.

Politiet i Krakow fremviser den midterste tredjedel af det stjålne Auschwitz-skilt under en pressekonference 22. december. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medier i hele verden bragte i sidste uge historien om, hvordan skiltet med teksten »Arbeit Macht Frei«, der hænger over indgangen til den tidligere nazi-dødslejr, Auschwitz, var blevet stjålet. De tre ord over indgangen til KZ-lejren - hvor flere end en million mennesker blev gasset ihjel, er med deres diabolske løgnagtighed »Arbejde gør fri« blevet indbegrebet af nazisternes ondskab, og tyveriet blev fordømt som en hån mod de myrdede.

Nu viser tyveriet sig at have tråde til en svensk militant, ultranationalistisk gruppe, der har gået med planer om at foranstalte et blodbad i Riksdagen og angribe statsminister Fredrik Reinfeldt.

Efter at det fem meter lange skilt med den berygtede tekst var blevet stjålet, anholdt polsk politi i første omgang tre formodede gerningsmænd i en by 300 km fra Auschwitz. Arrestationen førte politiet frem til en nærliggende skov, hvor det 40 kilo tunge skilt lå skåret op i tre stykker, og under de videre afhøringer afslørede de tre mænd, at tyveriet var et bestillingsarbejde, at de ville få, hvad der svarer til 35.000 danske kr., og at skiltet var bestilt af en modtager i Sverige.

Kort efter blev yderligere to mænd anholdt i havnebyen Gdansk, hvorfra der er færgeforbindelse med Karlskrona på den svenske østkyst. En nærliggende teori er, at de to skulle have haft skiltet med til Sverige. Polsk politi har gennemgået de anholdtes mobiltrafik og konstateret, at der er blevet ringet flittigt til et nummer i Sverige.

Ifølge oplysninger til den svenske avis Aftonbladet skulle skiltet have været solgt til en samler, der var parat til at betale rigtigt mange penge. En kilde i det nazistiske miljø i Sverige fortæller til avisen, at hans rolle var at formidle kontakten til køberen, som ikke er svensk, men som påstås at have været villig til at betale millioner for skiltet.

Svensk terrorgruppe

Aftonbladet, der angiver kilden som afhoppet svensk nazi-leder, fandt imidlertid ud af, at kilden - i stedet for at afsværge det nazistiske tankegods - er med i en militant ultranationalistisk gruppe med planer om væbnede angreb mod den svenske regering, og at salget af Auschwitz-skiltet skulle have været med til at finansiere den slags terrorangreb.

Kilden indrømmer ifølge Aftonbladet, at han ikke mener, at de traditionelle nazi-grupper kan udrette noget, fordi medlemmerne er for dumme, og at han beundrer den tyske terrorgruppe Baader-Meinhof, »som var parat til at handle«, og at målet i dag er »at bekæmpe islamiseringen af samfundet«.

Som et led i den kamp ville gruppen ifølge avisen skaffe sig adgang til Riksdagen og fra tilhørerrækkerne åbne ild mod riksdagsmedlemmerne. Gruppen har desuden haft planer om at angribe statsminister Fredrik Reinfeldts privatbolig samt udenrigsministeriet.

En talsmand for efterretningstjenesten Säpo, bekræfter truslen: »Vi er bekendt med oplysningerne om de påståede attentatplaner og har været det igennem et stykke tid,« siger presse­sekretær Patrik Peter, der uden at uddybe det nærmere oplyser, at politiet har truffet modforholdsregler.

Ifølge avisen er gruppen delt i to. Fem medlemmer skal stå for attentater, og resten skal skaffe penge. Ifølge Aftonbladet skulle den også råde over automatvåben, sprængstof og russiske raketstyr.