Nazister trængte ind på valgsteder

Flere svenske valgsteder omkring Stockholm oplevede søndag, at nynazister trængte ind og råbte slagord, melder svenske medier.

Foto: TT NEWS AGENCY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Små grupper af sortklædte nazister trængte søndag ind på flere valgsteder i det sydlige Stockholm, hvor de råbte antisemitiske slogans, filmede folk der stemte og opførte sig truende. Politiet rykkede ud og leder nu efter de mistænkte gerningsmænd, rapporterer flere svenske medier.

På Kärrtorps Gymnasium trængte et dusin nazister ind med kameraer.

»De filmede hvilke valgsedler, folk tog, og de filmede folks ansigter,« siger et vidne til svenske Aftonbladet.

Også på et valgsted i Alviksvägen og Enskefältets Skole har der været meldinger om nynazistister, der er trængt ind, har råbt slagord og kastet løbesedler samt fyldt valgurnerne med konfetti.

Ifølge Dagens Nyheter kom det desuden til konfrontation, da en valgtilforordnet reagerede på, at en af de sortklædte stod og filmede borgere, der kom for at stemme. Efterfølgende rykkede politiet ud på stedet for at sikre ro og orden.

Valgtilforordnet fra Miljöpartiet Gabriel Liljeström, der overværede optrinnet på Enskefältets Skole fortæller til Aftonbladet, at der var tale om fire mænd, helt klædt i sort.

»De gik hurtigt ind og råbte 'Længe leve den svenske modstandsbevægelse', mens de filmede og kastede konfetti. En havde et kamera i hånden. Og så gik de hurtigt igen,« fortæller han og fortsætter:

»Der var en hel del, der stemte i lokalerne på det tidspunkt. Folk var chokerede,« siger Gabriel Liljeström.

Den svenske højreekstremistiske bevægelse Nordfront - eller Svensk Modstandsbevægelse - tager på sin hjemmeside ansvar for aktionerne og beskriver bl.a. at flere medier har rapporteret om begivenhederne. Bevægelsen skriver dog også, at aktionerne er et »lokalt initiativ«.