Naziliget som ingen vil have

SS-kaptajnen Erich Priebke er død 100 år gammel. Men ingen vil begrave hans lig.

Et fotografi taget i november 1995 viser tidl. SS kaptajn Erich Priebke ved afrejsen fra Argentina til Italien for at stå tiltalt for mord på 335 civile under krigen. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL LUNA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nazistiske forbryder Erich Priebke døde fredag, 100 år gammel. Han var eftersøgt for sine forbrydelser i Italien under krigen, hvor han var medansvarlig for 335 civiles død i 1944.

Han flygtede efter krigen til Argentina, hvor mange nazister fandt et fristed, men i 1995 blev han udleveret til Italien for at blive tiltalt for mord. Anklagen gik på, at Priebke i marts 1944 stod bag henrettelsen af civile i hvad der kaldes Ardeatiner Hule Massakren. Hulerne findes syd for Rom, og massakren var en gengældelse for en aktion, hvor italienske partisaner havde dræbt 33 tyske soldater. Det var Adolf Hitler, der gav ordre til en gengældelsesaktion.

Priebke var på det tidspunkt højre hånd for Gestapo-chefen Herbert Kappler, og det var Priebke, der sørgede for at lave listen over dem, der skulle henrettes. Han skød personligt to af de civile. Ofrene var 75 italienske jøder og partisaner. Den yngste var en 15-årig jødisk dreng. Efter massakren sprængte tyskerne hulerne i luften for at skjule misgerningen.

Kappler fik i 1947 en livstidsdom, men flygtede fra et hospital i 1977 og døde året efter i Tyskland. Priebke selv havde levet lidt af et luksusliv i Argentina siden 1949 i en afsides by ved navn Bariloche, hvor der boede mange andre nazister. I 1995 fandt en amerikansk journalist frem til ham.

Hans død har rejst spørgsmålet om, hvem der skal have hans lig. Argentina har nægtet at modtage det. Priebke selv ønskede at blive begravet i Argentina ved siden af sin hustru, men udenrigsminister Hector Timerman har klart sagt, at han ikke vil have nogen begravelse i Argentina.