Nazijægerne lige i hælene på Doktor Død

Israelske efterforskere har fundet nye spor i jagten på den tidligere nazilæge Aribert Heim.

Foto: Marcos Brindicci / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fire mennesker påstår, at de har set med Doktor Død inden for de sidste 45 dage. Det er det opmuntrende resultat af lidt over en uges jagt i det sydlige Chile, og har fået israelske nazijægere til at være forsigtigt optimistiske.

»Vi er kommet længere, end da vi kom. Det betyder ikke, at vi fanger ham, men vi er meget optimistiske,« siger Israels førende nazijæger, Efraim Zuroff, fra en pressekonference i Argentina.

Aribert Heim, som er Doktor Døds borgerlige navn, er eftersøgt for krigsforbrydelser i den østrigske konzentrationslejr Mauthausen. Her indsprøjtede han blandt andet gift direkte ind i hjertet på fangerne. For at se hvordan kroppen reagerede på det.

Siden flygtede han fra Tyskland, men nu – over 60 år efter han begik forbrydelserne – er fortiden ved at indhente den nu 94 år gamle læge.

Efterforskerne er rimeligt sikre på, at Aribert Heim stadig lever, da hans børn stadig ikke har gjort krav på en konto med 1.2 millioner euro – næsten 9 millioner kroner – samt andre investeringer i Heims navn. I så fald skulle børnene føre bevis for at Aribert Heim var død, hvilket de altså ikke har gjort.

Derfor går jagten nu i Chile og Argentina. Doktor Døds datter bor i en mindre chilensk fiskerby og har samtidig rejst til en by i det sydlige Argentina. Efraim Zuroff tror derfor, at Aribert Heim gemmer sig et sted derimellem i Andesbjergene.

Myndighederne i Argentina har allerede nu erklæret, at skulle Doktor Død blive fanget, så ville en overdragelse til Israelske myndigheder være en formssag.