Nazi-morder får udgangstilladelse

Erich Priebke var en af naziregimets SS-mordere. Han undslap til Argentina, men fik siden livstidsstraf i Italien. Nu har han fået udgangstilladelse.

Tidligere SS-officer Erich Priebke, 97, på udgang trods livtidsdom. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER

Erich Priebke har fået lov af italienske myndigheder til at gå ud for at købe ind og gå i kirke. Det har medført stærke protester ikke mindst fra den jødiske menighed i Rom. For at forstå reaktionen må man vide, at Erich Priebke, der nu er 97 år, er dømt for mord i Italien under nazitiden.

Erich Priebke havde ansvaret for en massakre, der fandt sted i marts 1944. 33 tyske SS-mænd var blevet dræbt af italienske frihedskæmpere, da de marcherede ind i Rom. Nazisterne besluttede at dræbe 10 italienere for hver tysker, der var blevet dræbt. Man samlede 320 italienske fanger og i alt blev 325 italienere skudt ved hulerne Fosse Ardeatine. Blandt ofrene var 70 italienske frihedskæmpere fra gruppen Bandiera Rossa og 75 jøder. Lederen af den tyske mordkommando var SS-officer Erich Priebke. Ofrene blev skudt i nakken og de var aldersmæssigt fra 14 til 75 år.

Priebke blev desuden anklaget for at have haft ansvaret for deportation af 6.000-7.000 jøder til Auschwitz og at have tortureret fanger.

Efter krigen blev Priebke fængslet af briterne, men undslap fængslet i 1946. Ved hjælp af Vatikanet undslap han i 1948 til Argentina og boede der i de næste 50 år. I midten af 1990erne arresterede argentinske myndigheder Priebke, men hans udlevering til Italien trak ud.

Da han omsider blev udleveret til en italiensk retssag erklærede han sig uskyldig og henviste til, at det var Adolf Hitler, der havde beordret massakren. Under retssagen kom det frem, at Priebke personligt havde skudt to af fangerne. Priebke blev i 1996 erklæret ikke-skyldig, fordi sagen var forældet, men offentlige protester førte til en ny retssag, hvor han fik 15 års fængsel og siden livsvarigt fængsel. På grund af alder fik han lov til at afsone i hjemmet.

Priebke har nu fået udgangstilladelse og dette har medført , at jødiske ledere og familiemedlemmer til ofrene har protesteret og kaldt beslutningen for en "national skandale".